EPA

Kina udvostručuje izvoz kako bi oživela ekonomski rast i svet bi ponovo mogao da doživi “kineski šok” kada tržišta budu preplavljena jeftinom robom iz ove zemlje, prenosi Volstrit džornal (WSJ).

Firme iz Kine su podržane jeftinim državnim kreditima i fabrike proizvode više automobila, mašina i potrošačke elektronike nego što lokalno tržište može da apsorbuje.

WSJ podseća da su krajem 90. godina prošlog veka Sjedinjene Američke Države i globalna ekonomija doživeli “kineski šok”, odnosno rekordan uvoz kineske robe po povoljnim cenama za potrošače.

Uvoz robe iz Kine je pomogao da se inflacija održi na niskom nivou, ali je istovremeno doveo do gubitka radnih mesta u lokalnoj proizvodnji i zatvaranja celih fabrika.

Prvi “kineski šok” snizio je cene robe u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je od 1999. do 2011. godine doveo do toga da više od dva miliona ljudi ostane bez posla jer proizvođači nameštaja, igračaka i odeće nisu uspeli da se izbore sa konkurencijom.

Situacija prema mišljenju ekonomista sada može da bude još komplikovanija pošto Kina može da preplavi tržište visokotehnološkim proizvodima po niskim cenama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here