Za 3 minuta do pune baterije za elektromobil?

0

Reuters
Nikad brže do punog "rezervoara"
 

Jedna od prepreka ekspanziji automobila na električni pogon je pogonska baterija. Nedovoljan kapacitet uslovljava potrebu za češćim punjenjem a taj postupak zna i da potraje, što umanjuje funkcionalnost elektromobila u svakodnevnoj upotrebi.

Izraelska kompanija StoreDot saopštila je da ima rešenje za ovaj problem, najavivši da će 2016. predstaviti prototip automobila na električni pogon čija baterija će moći da se napuni u roku od samo tri minuta.

Tehnologija je zasnovana na bržem kretanju jona između anode i katode, čime se skraćuje vreme punjenja baterije, objašnjava direktor kompanije, Doron Majersdorf.

Ipak, ove baterije za razliku od standardnih litijum-jonskih koje se se koriste u savremenim električnim automobilima imaju manji kapacitet.

Zbog toga će one ili zauzimati više prostora u vozilima na električni pogon ili će morati češće da se dopunjavaju, što neće biti veliki problem ako vreme punjenja zaista bude iznosilo obećanih 3 minuta.

S obzirom da je tehnologija još uvek u eksperimentalnoj fazi, najave iz kompanije StoreDot za sada treba uzeti sa rezervom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here