EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Skoplju, gde učestvuje na skupu “Zapadni Balkan i EU”, da bi Srbija prva sredstva iz evropskog “Plana za rast ZB” mogla da dobije već u maju ili početkom juna.

Reforme i promene

– Ukoliko mi budemo uspeli da do aprila usvojimo i legislativu, što znači da bi bilo važno da parlament izabere vladu što se nas tiče najkasnije, iako to nije ustavni okvir, do 15. marta, i da probamo do kraja marta da izglasamo važne zakone da bi oni u aprilu, u Evropi, mogli da donesu odluke, tako da bi to prvo raspoređivanje tog novca moglo da bude već u maju ili početkom juna – objasnio je Vučić na konferenciji za novinare da bi tako Srbija dobila novac pre izbora u EU, 9. juna iz “Plana rasta za ZB”, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja EU.

Vučić je rekao i da je veoma važno da region bude povezan. Za to su važne tzv. zelene trake, “zelene linije za naše kamione, jer tako bi strahovito smanjili operativne troškove, ukoliko bi ih imali sa EU”.

– I na tome ćemo da radimo sa Hrvatskom i Mađarskom. To je ono što je za nas od suštinskog značaja – rekao je Vučić.

Kako je dodao, reforme i promene znače mnogo, “jer u tom slučaju mi smo ti koji možemo da zarađujemo svoj novac, i to mnogo veće sume novca od onih koje se ovde pominju”.

Vučić je govoreći o eventualnom iskopavanju litijuma u Srbiji izneo mišljenje da je to naše belo zlato.

– Ako smo glupi da budemo jedini na svetu koji ćemo nafte i zlata da se odreknemo, odlično. Nemam problem sa tim – rekao je on.

Uvek uz narod

Istakao je da želi uspešnu Srbiju koja ide brže od drugih, i raste brže od drugih. Dodao je i da ne može sa sigurnošću da kaže ko će biti predsednik Vlade, a kamoli više od toga, kao i da što se njega tiče sutra ujutro bi počeli sa litijumom, uz najvišu moguću zaštitu životne sredine i uz zaštitu građana.

– Nemci da nam odgovaraju za to, i da nam pokažu na nemačkom primeru i njihove standarde da uvedu u Srbiji. Da razgovaramo sa narodom, da obezbedimo ogromne plate, velika primanja za ljude, veliki uspeh Loznice, Mačve, Podrinja – kazao je i dodao da to ne zavisi od njega.

Vučić je rekao da je sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom razgovarao o pokušaju Prištine da ukine dinar i da će nastaviti intenzivne konsultacije o tome.

– Uvek ćemo biti uz svoj narod, trudićemo se, tražićemo i nalazićemo odgovore – istakao je predsednik, ocenivši da je zabrana prodaje srpske robe na KiM, kao i najava ukidanja platnog prometa Prištine sa Srbijom, histerični napad na srpski narod na KiM.

Na pitanje novinara da li će otići na KiM, kako je to najavio, Vučić je odgovorio da on to želi, ali da ne znači da će ga pustiti.

– Uvek sam slobodan i spreman da razgovaram sa našim narodom na KiM. Za mene ne postoji ništa važnije od toga – rekao je Vučić.

Otvoreni Balkan

Protokoli u okviru saradnje Otvoreni Balkan između Srbije, Albanije i Severne Makedonije omogućiće da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada tih zemalja.

– Konačno bi trebalo da stupi na snagu ono o čemu smo govorili, potpuno slobodno tržište rada u zemljama OB. To je velika vest i u mnogome će doprineti boljem poslovnom ambijentu i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom i stvaranju tržišta radne snage koje više nije od šest ili sedam miliona stanovnika, već skoro 11 miliona – rekao je on.

Veća stopa rasta

Predsednik je govorio o stopi rasta u Srbiji, rekavši da moramo da se postaramo da ona bude 3,6, 3,7 ili 3,8 odsto ove godine i da se ostvare planirani projekti. Podsetio je da se u svetu govori da je prošla godina najlošija uz kovid godinu, ali da za nas nije bila tako loša.

– Imamo veću stopu rasta nego što je evropski prosek. Ali, moramo da ubrzamo rast i, kao što sam rekao pre dva dana, naš cilj uvek mora da bude četiri odsto… Da uložimo sve što možemo da bismo taj rast ostvarili – rekao je Vučić.

Lideri na okupu

Na samitu u Skoplju su osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića i domaćina premijera Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog, i premijeri Crne Gore Milojko Spajić, Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti. Prisutni su i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i američki zvaničnik Džejms O’Brajan.

Svetosavska akademija

Aleksandar Vučić je rekao da će za nekoliko dana ponovo doći u Severnu Makedoniju gde će prisustvovati Svetosavskoj akademiji.

– Obratićemo se predsednik Stevo Pendarevski i ja. Bićemo gosti na svečanoj akademiji – najavio je Vučić.