Nakon povećanja cena energije do 40 odsto, tokom poslednje dve godine, Australijski energetski regulator (AER) je predložio daleko skromnije izmene takozvane „standardne tržišne ponude“, odnosno najviših cena struje koje distributeri mogu da naplaćuju korisnicima.

Tako će referentna cena električne energije (cena koju je odredila vlada, a na osnovu koje se prate cene između različitih distributera) pasti za stotine hiljada kupaca, ali će porasti za ostale. Ovakva odluka je u skladu sa različitim promenama koje je predložio energetski regulator u zemlji.

Prema nacrtu predloga, koji će stupiti na snagu od jula, nadzorni organ je rekao da daje prioritet zaštiti potrošača.

AER je saopštio da bi osnovne stope trebalo da budu niže od 1,9 i tri odsto za rezidencijalne korisnike na širem području Sidneja i u Južnoj Australiji, što će uticati na smanjivanje računa do 57 dolara godišnje.

Takođe, preporučeno je veće snižavanje cena – do sedam odsto – za neka domaćinstva ukoliko imaju uređaje sa visokom potrošnjom energije, kao što su sistemi za toplu vodu. Slično tome, regulator je predložio smanjenje cena od skoro deset odsto za neka mala preduzeća u oblasti Sidneja.

AER je, takođe, označio povećanje od 2,7 odsto za domaćinstva u jugoistočnom Kvinslendu i 0,9 odsto za domaćinstva u ruralnom Novom Južnom Velsu. To bi račune za struju ovih domaćinstava u narednoj ekonomskoj godini moglo da uveća do 53 dolara na godišnjem nivou.

Predsednica AER-a Kler Sevidž rekla je da su predložene izmene samo nacrti i da će biti predmet konsultacija. Sevidž je napomenula i da neki distributeri struje na malo sada nude popuste do 23 odsto na podrazumevanu cenu, što sugeriše da pad veleprodajnih cena dovodi do intenzivnije konkurencije u borbi za kupce.

Gevin Dafti, menadžer politike i istraživanja u Sent Vinsent de Polu, rekao je da još uvek postoji veliki pritisak na cene električne energije i da je prerano da potrošači slave. Prema njegovim rečima, cena električne energije je brzo porasla, ali sporo pada.

Na konferenciji za novinare, federalni ministar energetike Kris Boven podržao je vladino upravljanje elektroenergetskim sistemom od dolaska na funkciju u maju 2022. godine. Prema njegovim rečima, činjenica da su se veleprodajne cene niže i da su se računi potrošača stabilizovali, predstavlja „ohrabrujući znak“.

Na pitanje novinara šta se dešava sa predizbornim obećanjem laburista da će smanjiti račune za struju za 275 dolara godišnje, Boven je rekao da laburistička vlada ne odustaje od plana za jeftiniju struju za sve Australijance.

Konačna odluka AER-a biće objavljena u maju.

U Viktoriji predložene niže cene

Viktorijanska komisija za osnovne usluge predložila je smanjenje „standardne tržišne ponude“ električne energije za 6,4 odsto. S druge strane, regulatori na Tasmaniji i na Teritoriji glavnog grada Australije (ACT) postavljaju sopstvene ponude, dok u Zapadnoj Australiji državna vlada određuje cene struje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here