Za Južni tok u Srbiji se može pitati i EU

0

Sporazum Vlade Srbije i Rusije o Južnon toku izaziva zabrinutost: Štefan File

 

 

File je time odgovorio na pitanje o tome šta znači stav u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU da "izaziva zabrinutost" srpski zakon o tom cevovodu za ruski zemni gas.

 

Kako piše u poglavlju "Energija" Izveštaja koji je objavila Evropska komisija, tim zakonom se sprovodi sporazum vlada Srbije i Rusije "što izaziva zabrinutost u pogledu njegove usaglašenosti s obavezama Evropske energetske zajednice" čija je Srbija članica, zajedno s državama EU, kao i Ukrajinom i Moldovijom.

 

File je posle konferencije za štampu, na kojoj je obrazložio godišnji izveštaj o proširivanju EU, novinarima iz Srbije kratko rekao da su članice EU pokrenule i postupak za utvrđivanje kršenja propisa Unije povodom namere članice EU – Bugarske, da gradi deonicu "Južnog toka".

 

Ali, dodao je, "ništa više od toga ne želim da kažem".

 

U poglavlju "Energija" izveštaja o napretku Srbije u reformama i pregovorima o članstvu s EU, piše da je "zakon o gasovodu Južni tok usvojen zajedno sa uredbom o prostornom planu za njegovu izgradnju".

 

Takođe se navodi da vlasti Srbije "nisu ostvarile napredak u primeni obaveza o bezbednosti isporuke prirodnog gasa, mada stalno dograđivanje skladišta Banatski dvor jača bezbednost snabdevanja".

 

Vlada Srbije je u izveštaju Evropske komisije pohvaljena zbog uređivanja tržišta energije.

 

Pored ostalog je naglašeno da će Vlada Srbije morati da dodatno pospeši "primenu Zakona o energiji i usaglašavanje s ‘Trećim energetskim paketom’ EU" koji reguliše snabdevanje, isporuku i uslove konkurencije za izgradnju sistema dopremanja energenata unutar EU.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here