Lična arhiva
Trči u Bugarsku: Aleksandar Kikanović

Aleksandar Kikanović, loznički ultramaratonac i humanitarac, u nedelju je iz Krupnja krenuo na novi humanitarni ultramaraton, a ovoga puta trči za lepšu budućnost trogodišnjeg Koste Leševića kome je za dijagnostiku, lečenje i ostalo potrebno 27,6 miliona dinara. Pred njim je put od 563 kilometra koji treba da savlada i 16. juna bude u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

– Imam dvadesetak dana da stignem na cilj i nadam se da će moje trčanje podstaći ljude da šalju SMS poruke za malog Kostu. O mom dolasku je obaveštena naša ambasada i na predlog Željka M. Jovića, ambasadora Srbije u Bugarskoj, isplanirao sam u ovo vreme ovaj ultramaraton. Ponovo imam veliku podršku Opštine Krupanj, čiji sam promoter sporta, a posebno me obradovao blagoslov i podrška koju sam dobio od manastira Hilandar tako da trčim puna srca – kazao je uoči polaska Kikanović koji će samo poslednjih 65 kilometara trčati kroz Bugarsku i o čijem novom poduhvatu je na svom portalu vest objavio i manastir Hilandar.

Njemu je tokom ultramaratona krupanjska opština obezbedila smeštaj, prati ga i jedno vozilo, tako da mu kao nekome ko je istrčao znatno napornije ultamaratone ovaj neće teško pasti. Želja mu je i da u Sofiji poseti Crkvu Svete nedelje i pokloni se moštima srpskog kralja Milutina koje tu počivaju.

Aleksandar Kikanović

– Želeo sam najpre da trčim ultramaraton do Jerusalima od čak 2.800 kilometara, ali sam ipak morao da odustanem od te ideje. Posle dva meseca savetovanja i razmišljanja rešio sam da ne stavljam nikoga u rizičnu poziciju jer to ne bi bilo najbezbednije, ni za mene ni pratioce koji bi mi bili neophodni na tako dugom putu. Zato idem do komšija i nadam se samo da će do mog dolaska u Sofiju biti sakupljeno više novca za Kostu i da će ovaj ultramaraton ostvariti primarni cilj, da koliko-toliko pomognemo jednom detetu – kaže loznički ultramaratonac.

Za srećnije detinjstvo: Kosta Lešević

Malom Kosti je prema podacima fondacije Budi human na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” dijagnostikovana atrofija malog mozga i redukcija volumena supratentorijalne bele mase. Potrebna su mu sredstva za dijagnostiku i lečenje, fizikalne terapije, rehabilitacije u zemlji i inostranstvu, razne tretmane i vežbe, hipoterapije, specijalističke preglede, ortopedska pomagala, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja. Do sada je od neophodnih 27,6 miliona dinara prikupljeno oko trećine novca.

Hiljade kilometara

Podsetimo, u humanitarne svrhe je Aleksandar Kikanović, većinom za lečenje dece, pretrčao oko 5.800 kilometara, a kako kaže, u dosadašnjim maratonima prikupljeno je više od 140.000 evra.