Pixabay
Ilustracija

Procenjuje se da stambena kriza u Sidneju “sakati” ekonomiju Novog Južnog Velsa i ima veliki uticaj na mlade ljude, koštajući grad 10 milijardi dolara godišnje, zbog izgubljene produktivnosti.

Prema izveštaju Komiteta za Sidnej, koji je objavljen prošle nedelje, Sidnej je drugi grad, posle Hong Konga, po nepristupačnosti stanovanja, sa prosečnom cenom kuće koja košta više od 13 godišnjih prosečnih plata.

– Stanovanje je do sada bilo hronično pitanje za glavni grad države i predstavlja pretnju njegovoj budućnosti ako se ništa ne uradi – rekao je izvršni direktor istraživačkog centra Imen Voterford.

Prema njegovim rečima, mladi građani Sidneja, na početku svoje karijere osećaju največi uticaj ove problematike, kroz ograničene mogućnosti pronalaženja pristupačnog smeštaja.

Premijer Novog Južnog Velsa, Kris Mins je rekao da srednja vrednost kuće više od milion dolara je nepodnošljiva za sledeću generaciju i da osakaćuje ekonomiju.

Dostupnost i pristupačnost iznajmljivanja, takođe, su na kriznom nivou, sa 35,3 odsto domaćinstava iznajmljivača u Sidneju, koji doživljavaju finansijski stres, jer izdvajaju više od 30 odsto mesečnih prihoda na troškove stanovanja.

Izveštaj je identifikovao 1,5 milijardi dolara izgubljenih talenata zbog migracije napolje i smanjene privlačnosti grada, pored 6,8 milijardi dolara izgubljene produktivnosti i 2,9 milijardi dolara smanjene inovacije, uključuju i manje patenata i start-apova.

– Ako ne preduzmemo hitne i održive mere, hronična nedostupnost stanovanja nastaviće da narušava konkurentnost Sidneja na globalnoj sceni i dugoročni ekonomski uspeh našeg grada – rekao je Voterford.

Izveštaj je preporučio tri ključne akcije koje bi pomogle u rešavanju ovog problema, počevši od uvođenja zoniranja, koji bi uključivao pristupačno stanovanje u nove projekte u svim oblastima.

Takođe, je preporučio vladi da investira u izgradnju znatno više socijalnih i pristupačnih nekretnina, kao i povećanje domova sa dobrim pristupom prevozu, otvorenim prostorima, školama i drugim uslugama.

Vlada je saopštila da već radi na povećanju broja izgrađenih domova u Novom Južnom Velsu, pri čemu država zaostaje za Kvinslendom i Viktorijom u broju stanova po glavi stanovnika.

Međutim, premijer je negirao da će naplaćivanje graditeljima dodatne naknade do 12.000 dolara po domu, koje kreće od oktobra, a kako bi se pokrili troškovi dodatne infrastrukture, otežati povećanje ponude novih nekretnina, jer je ove promene uvela prethodna vlada, a dobavljači su već ukalkulisali te troškove.

Socijalne stanove čeka 56.000 ljudi

Udruženje komunalne stambene industrije Novog Južnog Velsa saopštilo je da je kriza pogoršana hroničnim zanemarivanjem uzastopnih vlada, ali postoji prilika da se to reši u predstojećem državnom budžetu.

– Vreme je za smele odgovore vlade premijera Minsa, da uradi ono što je porodicama u našoj državi potrebno, finansiranjem socijalnog i pristupačnog stanovanja, počevši od državnog budžeta – rekao je izvršni direktor Mark Degotardi, rekavši da 56.000 porodica i pojedinaca čeka na socijalne stanove i pravi odgovor vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here