Zabrana pušenja deli srpsku javnost

0

Zabrinuti ugostitelji jedinstveni su u oceni da su mere predviđene Zakonom o zabrani pušenja u javnim i radnim prostorijama previše restriktivne. Predsednik Udruženja privatnih ugostitelja Nikola Dimitrijević rekao je da se udruženje zalaže za zaštitu nepušača u zatvorenim prostorijama, ali da bi ona prvenstveno trebalo da bude sprovedena na radnim mestima, u bolnicama, obdaništima, kao i u državnim ustanovama.

"Jedino mesto gde ne treba sprovoditi zabranu pušenja su ugostiteljski objekti, jer građani sami biraju u kom lokalu će provesti slobodno vreme i opustiti se. Uvođenje zabrane pušenja dovodi do smanjenja posete tim objektima ili čak do njihovog zatvaranja i otpuštanja radnika", reči su Dimitrijevića.


 

Prema njegovim rečima, ugostitelji rešenje vide u fizički odvojinim delovima za pušače, koji bi imali posebnu ventilaciju i ulaz. Dok se ugostitelji slažu da će eventualno usvajanje Zakona smanjiti promet i još više udaljiti goste od restorana i kafana, mišljenja građana su podeljena.

Milica Mitrović (25) iz Arenđelovca i Ratko Tomić (27) iz Loznice kao nepušači podržavaju uvođenje zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, ali smatraju da bi ipak strastvenim pušačima trebalo omogućiti da u duvanskom dimu uživaju u odvojenom prostoru. Dubravka Tatić (53) iz Beograda, koja je pušač, ne podržava najavljenu zabranu pušenja i smatra da su kafane mesta gde bi ljudi trebalo da se osećaju slobodno i da u potpunosti uživaju.

 

Načelnica dnevne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti Snežana Alčaz istakla je da je duvan jedan od osnovnih zagađivača zatvorenog prostora i ugrožava sve koji se nalaze u okolini pušača. Alčez je napomenula da se od stupanja na snagu Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima značajno povećao broj onih koji su prestali da puše i ocenila da bi najavljena zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima dodatno smanjila broj pušača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here