Lična arhiva

Mirni čovek iz Mrmoša – Milutin Tine Živković, preminuo je u švajcarskom gradiću Ajn Zidelnu, nedaleko od Ciriha. Zaćutala je jedna od dve zlatnozvučne harmonike.

Među onima koji su došli da u sredu, 20. marta isprate Tineta, nije bilo grobljanskih radoznalaca, već su svi iskreno poželeli da se oproste, jer kako kaže Ljuba Stepanović „sve je činio drugima, bio je tuđa dobrota“ (TV Novosti).

Radojka i Tine su bili zajedno pravi i dostojni ambasadori naše zemlje u širenju i propagiranju lepote našeg narodnog melosa.

Održali su preko 11.500 koncerata u Jugoslaviji i više od 850 u inostranstvu. Gostovali su u Austriji, Australiji, Bugarskoj, Engleskoj, Zambiji, Francuskoj, Kanadi, SAD, SSSR, Nemačkoj, Rumuniji, Švedskoj, Švajcarskoj i drugim zemljama…

Bili su neumorni u pomaganju ljudi u nevolji, sirotim i bolesnim, za koje su nastupali nebrojeno puta da bi ih materijalno pomogli, za Crveni krst i sve postojeće humanitarne organizacije.

Svirali su za decu u prihvatilištima, školama, za našu vojsku i za sve one koji bi ih molili za pomoć. To su činili, nezvanično, na preko 1.200 dobrotvornih koncerata, odričući se bilo kakvog honorara u korist drugih.

Moram da dodam da sam zbog datog obećanja napisala knjigu „Muzički rodoslov“, a tom prilikom sam dobila inspiraciju da napišem mjuzikl „Mala princeza harmonike“.

Završiću priču sa rečima dr Ive Nenić, etnomuzikologa, jedne od autora istraživačkog projekta „Žensko liderstvo u muzici“:

– Mnoge muzičarke sa kojima sam razgovarala priznaju da ih je Radojka inspirisala da se posvete sviranju. Bila je ne samo virtouz na harmonici i kompozitor, već i harizmatična ličnost. Pojavom, privatnim životom, manirima i odmerenošću razvejala je tradicionalna predubeđenja o sviračicama. Ona je prva žena čije je muziciranje bilo ideal i muškarcima. Sva njena slojevita, složena ličnost, ljubav pretočena u tonove ili zanos muziciranja, sve se to čulo i videlo. Celim bićem je slala poruku: ja sam to što sviram. A takav fluid mogu da šire samo istinski predvodnici – rekla je dr Iva Nenić o Radojci Živković.

Ginisov svetski rekord

Najdužu karijeru profesionalnog harmonikaša, od 71 godine, ostvarila je Radojka Živković iz Beograda, Srbija 6.juna 2002. Ovo nije trenutni svetski rekord u sportu ili takmičenju na bilo kom drugom polju, ovo je rekord na planu velikog radnog dostignuća utisnut u nezaborav na veliku srpsku i svetsku umetnicu na harmonici Radojku Živković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here