Lična arhiva
OSVEŠTAO KOLAČ I NADAHNUTO GOVORIO: Episkop Jovan

Praznik Svetoga Save u Diseldorfu, koji je ujedno i slava Sabornog hrama u Diseldorfu obeležen je bogosluženjem kojim je načalstvovao starešina hrama vikarni episkop humski Jovan uz sasluženje sveštenika Aleksandra Sekulića i đakona Aleksandra Debeljaka. Posle liturgije osveštana su slavska znamenja koja je u slavu svetitelja pripremila porodica Đorđević.

Vladika Jovan je u besedi istakao da je Savindan jedan od najznačajnijih praznika, ne samo u Diseldorfu, gde je hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju srpskog naroda, nego za celi srpski narod i celo hrišćanstvo i ceo svet.

– U istoriji hrišćanstva nema mnogo ličnosti koje su u tolikoj meri svojom službom Crkvi doprinele razvoju hrišćanske misije i prosvećenju čovečanstva time što su organizovale Crkvu u jednom narodu i na taj način doprinele prosvećenju i prosvetljenju jednog naroda, a uz to kulturnom i duhovnom razvoju i mnogih drugih naroda koji su dolazili u kontak sa našim narodom i svetosavljem koje prebiva u srcu i duši naroda. Dobri pastir Sveti Sava je svu svoju snagu i energiju, sve svoje talente uložio, dao i žrtvovao kako bi nas kao pravoslavan narod uveo u porodicu prosvećenih i prosvetljenih naroda – naveo je vladika.