EPA/Georgi Licovski
Makedonski premijer Zoran Zaev

Političke stranke treba da pripeme liste kandidata za prevremene parlamentarne izbore 12. aprila 2020, jer ceo postupak oko ratifikacije pristupnog protokola za učlanjenje Severne Makedonije u NATO očekuje se da bude okončan do 11. februara, kada se raspušta i aktuelni sastav makedonskog Sobranja, poručio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, prenosi Plusinfo.

– Sve projekcije koje smo uradili ukazuju da ostaje pristupni protokol za Severnu Makedoniju u NATO ratifikuje još samo Španija, koja održava parlamentarne izbore 10. novembra, a ima zakazanu konstitutivnu sednicu parlamenta za 3. decembar. To znači da imamo ceo januar i desetak dana februara, i dovoljno vremena da se to završi – rekao je Zaev.

On je naglasio da je 12. april dogovoren datum za prevremene izbore u Severnoj Makedoniji, a da bi do tada trebalo da se pripreme partijske programe i kandidatske liste koje treba da se isporuče građanima, kako bi oni odlučili kome će dati poverenje za naredne četiri godine.

– Generalno ne očekujem promenu datuma za izbore, ali istovremeno šaljem poruku da treba da budemo svesni o odgovornosti koju imamo prema državi, kao što smo bili odgovorni i pozvali na prevremene parlementarne izbore – istakao je Zaev.

Severna Makedonije će ići na prevremene parlamentarne izbore 12. aprila, nakon što su evropski lideri odložili početak pristupnih pregovora sa tom zemljom.

Pre održavanja izbora, odnosno 3. januara 2020. godine aktuelni premijer Zaev će dati ostavku i biće formirana tehnička vlada, u čijem sastavu će biti i ministri iz opozicionog VMRO-DPMNE, kao garancuje za sprovođenje fer i poštenih izbora.

Reč je o takozvanom Pržinskom modelu vlade koji je prvi put sproveden u toj zemlji 2015. godine, a koji predviđa 100 dana pre održavanja izbora konstituisanje tehnički sastav vlade u cilju organizoranja izbora.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime