EPA/Georgi Licovski
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev podneo je ostavku na obe funkcije nakon debakla njegove partije na lokalnim izborima.

Partija Zorana Zaeva SDSM, koja je vladajuća na državnom nivou, izgubila je lokalne izbore u nekoliko velikih gradova, među kojima i Skoplje.

U obraćanju javnosti nakon objavljivanja prvih rezultata, Zaev je, kako je prethodno i obećao, podneo ostavku na funkcije premijera i predsednika partije.

– U ime SDSM-a čestitam našim protivnicima na ovim lokalnim izborima i preuzimam odgovornost da podnesem ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM-a. Preuzimam odgovornost za loše rezultate ovih izbora. Ostajem pri stavu da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima. Ostaću na period do rekonstrukcije nove vlade. Neka Bog čuva naš narod i Severnu Makedoniju. Bila mi je velika čast što sam mogao da služim vama, narode moj – rekao je Zaev.

Čestitao je svim izabranim gradonačelnicima i odbornicima i poželeo im da časno i odgovorno služe narodu. On je kao dostignuće ove vlade istakao postizanje članstva u NATO-u i početak pregovora sa EU.

– Uveren sam da sam doneo slobodu i demokratiju u našu zemlju i ovom ostavkom želim da ostavim trag. Možda nisam u pravu, ali je u redu da građani podrže političare koji imaju hrabrosti da preuzmu odgovornost – rekao je Zaev.

To što je Zaev podneo ostavku na mesto premijera ne znači da će automatski biti raspisani novi parlamentarni izbori, već bi na njegovo mesto mogao da zasedne neki drugi zvaničnik socijaldemokrata.

VMRO-DPMNE traži vanredne izbore

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zatražio je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, navodeći da je ova vlast izgubila legitimitet.

Objavljujući pobedu opozicije u brojnim makedonski mgradovima, Mickoski je rekao da će opozicioni blok doneti ogromnu pobedu na sledećim parlamentarnim izborima, koji će, kaže, vrlo verovatno biti prevremeni.

– Hvala političkim partijama koje su nas podržale kao Alternativu, Savez za Albance, levo od Dimitra Apasjeva, jer smo svi zajedno srušili barijere i dokazali da je moguć širok opozicioni front. Pokazali smo da i pored razlika možemo da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je Makedonija bez korupcije i Makedonija sa stabilnim sistemom – istakao je Mickoski.

Naglašava da je Vlada izgubila legitimitet i da je to “nova realnost” od koje, kaže, očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

– Ali najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sledeći koraci. Nadići sebe i konačno razumeti poruku, a to je da treba otići. Nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda. Želim da pošaljem poruku onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju. Ne treba da ode samo Zaev, već i zaevizam. Makedonski narode, neću vas razočarati jer sav vaš bol je i moj bol. Sva vaša razočarenja su i moja razočaranja. Moramo okrenuti novu stranicu – rekao je Mickoski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here