Zagreb: 60 povređenih u udesu voza

0

Prema poslednjim informacijama, niko od povređenih prilikom udara voza u grudobran na zagrebačkoj železničkoj stanici, nije životno ugrožen.

 

U saopštenju je navedeno da je u bolnici Sestara milosrdnica u toku operacija putnika koji je primljen s prelomom glave i povredom vratnog pršljena, dok je u Kliničnoj bolnici Dubrava zbrinut pacijent s prelomom kostiju lica.

 

Nezvanično se saznaje da je reč o 35-godišnjoj ženi i o 44-godišnjem muškarcu.

 

Od 55 putnika kojima je pružena lekarska pomoć, njih 50 je pušteno kućama, a uglavnom je reč o putnicima koji su usled udarca zadobili hematome ili istegnuće mišića.

 

Inače, o broju povređenih putnika saopštavaju se različite cifre, zavisno od službe koja ih objavljuje. Hrvatske železnice saopštile su da je reč o 43 povređenih, policija je navela 50-tak, a Ministarstvo zdravlja 60 povređenih.

 

Direktor putničkog prevoza Hrvatskih železnica Marijan Klarić kazao je na konferenciji za novinare da se voz, koji je udario u grudobran na zagrebačkoj železničkoj stanici, pre toga uredno zaustavio na deset stanica.

 

Dodao je ne zna zašto lokomotiva nije uspela da zakoči na zagrebačkoj stanici i da će to uvrđivati posebna istražna komisija.

 

Predsednik Sindikata mašinovođa Nenad Mrgan ocenio je da nesreća pokazuje neophodnu obnovu voznog parka Hrvatske železnice, čiji su vozovi u velikom delu "loši i zastareli".

 

On je naveo da je uzrok nesreće najverovatnije nedovoljna količina tečnosti koja sprečava smrzavanje cevi sistema kočenja.

 

Mrgan je kazao i da 64-godišnji mašinovođa nije teško povređen, naglasivši da je preduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da spreči nesreću.

 

Zbog nesreće je neko vreme bio otežan železnički saobraćaj, ali se do podneva normalizovao.

 

Železnička nesreća se dogodila jutros oko 5.30, kada voz, koji je saobraćao na relaciji Sisak-Zagreb, nije uspeo da se zaustavi na peronu, već je udario u zaštitni odbojnik.

 

U policiji za sada nemaju podatke o težini povreda, a uzroci nesreće se istražuju, izjavila je portparolka zagrebačke Policijske uprave Aleksandra Ljuba.

Prema nepotvrđenim informacijama voz je izleteo iz šina pošto su mu usled hladnoće otkazale kočnice zbog čega nije mogao da se zaustavi.

Od siline udara lokomotiva je počupala čeličnu konstrukciju branika
 

Ovo nije prva nesreća na Glavnom kolodvoru
Zagreb još uvek pamti stravičnu železničku nesreću u kojoj su 1974. godine na Glavnom kolodvoru (peronu) poginule 153 osobe.

Najveća železnička nesreća u Hrvatskoj dogodila se kada je ekspresni voz ‘Direkt Orijent’ na liniji Atina-Zagreb-Dortmund, brzinom od 103 km/sat, u 22 sata i 40 minuta uleteo u splet skretnica, a zbog prebrzog ulaska došlo je do sudaranja vagona.

U vozu su se uglavnom nalazili ‘gastarbajteri’ iz Nemačke i njihove porodice, među kojima i dosta dece. Poginulo je 153 ljudi, a 90 ih je povređeno. Mašinovođe su ostale nepovređene, a lokomotiva neoštećena.

Voz je u 19.45 sati prema Zagrebu krenuo iz Vinkovaca, a njime su upravljali iscrpljeni i neispavani mašinovođa Nikola Knežević i njegov pomoćnik Stjepan Varga koji su pre toga radili već puna dva dana.

Kasnija istraga nesreće pokazala je da je voz na nekoliko mesta premašio dozvoljenu brzinu za gotovo 70 kilometara pa je tako umesto dozvoljene brzine pri ulasku na peron od 40 km/h, mašinovođa uleteo brzinom od 104 kilometra na sat.

Celi Zagreb tu noć nije mirno spavao, a intervenisala je i vojska i gotovo svi doktori s prebivalištem u Zagrebu. Mnogi putnici su na mestu poginuli, a o užasu koji ih je zadesio govori i podatak da čak 41 osobe nisu mogle biti identifikovane, pa su pokopane u zajedničkoj grobnici na Mirogoju.

 

Nesretni mašinovođa je u postupku koji je usledio osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na 8 godina. Sud je kao olakšavajuću okolnost uvažio i činjenicu da su bili previše iscrpljeni, i da su gotovo 52 sata proveli za upravljačem voza.

Lokomotiva voza sada se nalazi u hrvatskom muzeju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here