EPA/Evgenia Novozhenina
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je danas specijalnu misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini da prikuplja osetljive podatke za zapadne obaveštajne agencije.

– Postalo je jasno da su posmatrači ukrajinskoj vojsci dali podatke sa kamera koje je postavila Specijalna misija za monitoring (SMM) kako bi (vojska) prilagodila artiljerijsku vatru na opremu i položaje milicije Luganjske i Donjecke Narodne Republike – rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

Kako dodaje, neki posmatrači SMM su regrutovali lokalne stanovnike i ističe da je na osnovu rezultata istrage, koju su sprovele vlasti samoproglašene DNR i LNR, privedeno nekoliko bivših radnika Misije.

– Ceneći nesebične napore i posao koji su obavili mnogi posmatrači SMM, prinuđeni smo da konstatujemo da je rukovodstvo OEBS-a na terenu prvenstveno bilo angažovano na služenju interesima zapadnih pokrovitelja Kijeva. Prozapadna kadrovska politika sprečila je ruske građane da zauzmu rukovodeća mesta u regionalnim sedištima i telima Misije – rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je SMM u svojim javnim izveštajima predstavljala iskrivljenu sliku onoga što se dešavalo na terenu, „skrivajući ratne zločine ukrajinske vojske i namerno diskreditujući miliciju DNR i LNR”.

– Dvostruki standardi i nepravilnosti u funkcionisanju OEBS-a u celini zahtevaju iskrenu i otvorenu diskusiju i ispravke – zaključila je Zaharova.

2 COMMENTS

  1. OEBS je i na Kosovu radio za albance
    Protiv Srba i Srbije
    Tu organizaciju samo izbaciti sa tih prostora , oni dolaze sa zadatkom
    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here