EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Privremene institucije na Kosovu nastavljaju da destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini – ograničavajući prava srpskog življa, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na nedeljnom brifingu. Ovog puta, Srbima se zabranjuje da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima.

Kako je istakla, albanske “vlasti” na Kosovu grubo su narušile biračko pravo lokalnih Srba, time što im nisu dozvolili da u svojim mestima glasaju na parlamentarnim izborima u Srbiji.

– Predlog da se zaključi neki međudržavni sporazum o tome liči na ruganje. Tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja cinične ucene sa ciljem da Beograd prizna nezavisnost pokrajine. Ovo je još jedan udar na dosadašnju praksu glasanja Srba pod okriljem UN na Kosovu. Dok se SAD i EU predstavljaju na svakom koraku kao zaštitnici demokratskih standarda, u ovom slučaju zatvaraju oči na kršenja osnovnih prava kosovskih Srba. Jednostavno, ne žele da se mešaju u to, čime svoje štićenike-Kosovare, podstiču ka još agresivnijoj srbofobiji – istakla je ona.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji će biti održani 17. decembra. Srbi sa Kosova i Metohije će moći da glasaju u jednom broju opština na jugu zemlje.

2 COMMENTS

  1. Kosovari ne postoje – NATO forsira Albance na agresivnu srbofobiju, da bi se pojavio kao spasilac sa novom bazom na severu Kosova i Metohije – te zapadnjačke providne cake pod okriljem njihovih “demokratskih pravila” sa ciljem proširenja okupacije srpskih zemalja, Srbi su davno provalili…i borimo se protiv toga kako znamo i umemo uz NJegoševe stihove “a ja što ću, ali sa kime ću, malo rukah, malena i snaga, jedna slamka među vihorove…”

  2. Neznam o cemu Vucic prica sa navodnim demokratama sa zapada znamo sta su i ko su dijalog je poceo sa navodnim demokratama oni su tvrdili da dijalog mora da postoji da bi narodu na sjeveru kosova bilo lakse i bolje zivjeti medjutim kolko vidimo da zapad daje inkstrukcije siptarima da zagorcaju zivot ako se srbi ne mogu prevariti ili naterati na nesto sto zapad hoce svi smo vidjeli da nato snage postoje samo da bi stitili ono zbog cega su bombardovali srbiju. Srbija treba da trazi smjenu mjesto nato da dodju neutralne snage UN ako postje ovi su teski prevaranti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here