EPA/Sergei Ilnitsky
Marija Zaharova

Gasovod “Severni tok 2” će uskoro biti pušten, više ništa neće ugroziti završetak tog projekta s obzirom da je sve u skladu sa međunarodnim normama i odgovara svim ekološkim kriterijumima, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Uprkos pokušajima da se politizuje ceo projekat i osujeti njegova realizacija, što je u interesu Zapada, a pre svega SAD, gasovod će uskoro biti pušten – rekla je ona na brifingu u Moskvi, preneo je Sputnjik.

Zaharova je ocenila da i, pored toga što je projekat u skladu sa svim normama međunarodnog prava, gasovod ispunjava sve kriterijume “zelene klimatske karte” EU.

– Ma koliko čudne bile odluke koje EU donosi i to pod pritiskom SAD, kao što je to bio slučaj nakon nedavnih američko-nemačkih pregovora, one nikako više ne mogu da promene objektivnu realnost da će projekat biti završen – naglasila je Zaharova.

Zaharova je takođe rekla i da Rusija pitanje tranzita gasa nikada nije koristila kao oružje i nema nameru da to čini ubuduće. Kako je rekla, Rusija se zalaže za depolitizaciju energetske saradnje.

– Nikada nismo imali nameru da obustavljamo pošiljke gasa Ukrajini ili kroz Ukrajinu. Sve što činimo je isključivo komercijalne prirode – dodala je ona.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime