Kosovo online

Politički analitičar Škeljzen Maljići izjavio je za Kosovo Onlajn da zahtev SAD o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova nije ništa novo, a prema njegovoj proceni, u narednom periodu će međunarodna zajednica, uključujući SAD, uputiti slične zahteve i Kosovu.

– To što je Bajden napisao u pismu to je poznato, i predsednik Tramp i mnogi drugi državnici ponavljaju istu formulu. Predsednik Francuske Makron je takođe tražio od Srbije i Kosova da potpišu mirovni sporazum i uzajamno priznanje. Ovo pismo neće biti jedino, verovatno će stići pismo i za kosovsku stranu zato što obe strane treba da se pripreme za mogući kompromis – ocenjuje Maljići.

On očekuje novi pristup SAD u pregovorima Kosova i Srbije, koji bi istovremeno trebalo da ponudi i neko novo rešenje koje će biti izvan ekonomske saradnje.

– U pismu se podseća na dugogodišnje prijateljstvo SAD i Srbije, na neki način je i cinično jer se daje prijateljski savet da se Srbija urazumi i postigne taj sporazum, ali mislim da je bitno kako će se to realizovati i šta Sjedinjene Američke Države mogu da urade da dve strane na neki način približe stavove i koju formulu će primeniti. U pozadini svega toga je mogući dogovor između SAD i Rusije – kaže Maljići.

Prema njegovom mišljenju, dijalog Kosova i Srbije će se nastaviti nakon uspostavljanja nove Vlade na Kosovu, što će biti veoma interesantno imajući u vidu da će se u ulozi novog premijera naći Aljbin Kurti, koji je do sada imao veoma radikalne stavove prema američkoj administraciji.

– On daje neke signale da će promeniti politiku, sa sajta Samoopredeljenja izbrisani su svi oni radikalni tekstovi od pre 15 godina kada su napadali Ameriku pa i samog Bajdena, ali ne znamo da li je to samo prikrivanje ili stvarna promena pozicije – zaključuje Maljići.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here