Zahvalnost danskim spasiocima

0

Gradonačelnik Uba Darko Glišić i ambasadorka Dragana Ivanović
 

Tom Kristensen je naglasio da se ponosi udelom spasilačke ekipe iz Danske, koja je bila jedna od prvih zemalja EU koja je priskočila u pomoć. Reakcija srpske ambasade u Kopenhagenu i spasilačkih grupa Danske bila je brza i blagovremena.

 

Kako se čulo na ovom skupu, danska spasilačka ekipa je iz Beograda upućena u Ub. O tim tragičnim i potresnim danima govorili su Henrik Kalmer, vođa spasilačke grupe, Gert Bo Jakobsen i Kenet Rosenkilde. Najdirljivije i upečatljivije su im u sećanju ostala solidarnost srpskog naroda i zahvalnost za njihov dolazak, trud i pomoć.
 

Ambasador humanitarne akcije: Stig Tofting

Pumpe za vodu velikog kapaciteta koje su doneli bile su od neprocenjivog značaja. Na primer, bez tih pumpi voda koja je potopila rudnik na teritoriji Uba bila bi izbacivana oko 2.200 dana!
 

Naglašavaju da svoju pomoć građanima Uba i Srbije sada nastavljaju u Danskoj, gde će se angažovati na prikupljanju sredstava i ljudstva koji bi otišli u Ub, kako bi nastavili najvažniji posao, a to je, naglašavaju, čišćenje terena i obezbeđivanje pijaće vode.

Upravo iz tog razloga, njima u goste i radnu posetu doputovao je gradonačelnik Uba. I on je naglasio da je prioritet dalja sanacija terena i obezbeđivanje pijaće vode. Gradonačelnik je prisutne upoznao i sa svim preventivnim merama koje je opština Ub donela prethodnih godina i u te projekte uložila ukupno 7,5 miliona evra.

 

Na nesreću, zbog bujice je vodeni nivo od šest metara prešao preko pet metara visokih nasipa, koji su urađeni po svim visokim standardima. Takođe, naglasio je, da je jedino buduće rešenje, kontinuirana opštinska i regionalna saradnja nekoliko zemalja u regionu. Ub je bio planski zaštićen, ali, nažalost, ipak preplavljen, zato što to isto nisu uradile susedne opštine.

 

SPORTisti ambasadori akcije

Akciju prikupljanja pomoći spasilačke grupe kao ambasadori predvode dva vrsna SPORTska imena Danske. Stig Tofting, bivši fudbalski reprezentativac, i Gert Bo Jakobsen, bivši svetski i evropski prvak u boksu. Više informacija o ovoj akciji za Ub i Srbiju možete dobiti na: www.redningsgruppen.dk.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here