Z. Raš
Da čuvamo tradiciju: Jagoda Dekić

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici. Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Draga uspomena: Nastup KUD Jedinstvo iz Beča u Beogradu

Članovi najstarijeg ansambla u Austriji, KUD-a Jedinstvo iz Beča, sa Evropske smotre iz Beograda su se vratili bez medalje, ali prepuni utisaka i uspomena koje ostaju za ceo život. Jagoda Dekić (48), sekretarka ovog društva sa dugom tradicijom cele godine se raduje dolasku na Smotru. Kako kaže, pravo je zadovoljstvo gledati hiljade mladih koje vezuje ista zajednička misao: održati srpsku tradiciju i kulturu.

– Ja sam u Jedinstvu već 15 godina. Obavljam razne poslove vezane za organizaciju nastupa, proba, putovanja. Ali ne radim samo to, igram i dalje iako sam blizu ulaska u šestu deceniju. Na Smotri ne nastupam. Ipak to zadovoljstvo prepuštam mladim igračima, jer na njima svet ostaje. Ali i dalje aktivno igram u ansamblu i u tome bezgranično uživam – kaže Jagoda.

U Beču živi već 32 godine, ali rodni grad Veliku Planu rado posećuje.

– Otišla sam kao devojka. Bila sam mlada pa sam odlučila da probam da pronađem svoju sreću tamo i uspela sam. Ali i dalje i posle toliko godina, svaki slobodan trenutak koristim da dođem u Srbiju. Uvek sam uzbuđena pred dolazak, jer mi nedostaje naš narod, naš mentalitet. Kad god imam priliku da upoznam nekoga ko je sa ovih prostora, ne propuštam je. Sa našim narodom se uvek pronađe neka tema za razgovor, nekako se bolje razumemo – kaže Jagoda.

U Beču je izgradila život i rodila tri ćerke.

– One su moja sreća, moj ponos. Sve tri su igrale folklor, a sada su odrasle, pa imaju manje vremena, tako da je samo najmlađa još tome posvećena. Ona je nastupila ove godine na Smotri i ja sam bila presrećna zbog toga. Divno izgleda u nošnji i mnogo je lep osećaj videti svoje dete koje ide tvojim stopama. Baš mi je drago da su sve tri nasledile od mene ljubav prema folkloru. KUD Jedinstvo je naša druga kuća – kaže Jagoda.

Njena deca perfektno govore srpski jezik i za Jagodu je to bilo od izuzetne važnosti tokom njihovog odrastanja.

– Važno je da se čuvaju tradicija i jezik, važno je biti deo svog naroda. Naša matica je Srbija, gde god mi živeli. Moja deca su rođena u Austriji i nesumnjivo pripadaju toj zemlji, ali i te kako osećaju i pripadnost Srbiji. Primetila sam da što su starije, sve više imaju potrebu da dolaze, sve više ih vuče da se druže sa rodbinom, da ovde stvaraju prijateljstva. Ljubav prema domovini raste s godinama – zaključuje Jagoda.

Uživanje u Beogradu

Učešćem na Smotri u Beogradu ove godine, kako kaže Jagoda, svi su prezadovoljni.

– Nastup nam je bio dobar, svi su uživali na sceni i to je najvažnije. Družili su se sa igračima iz drugih kulturno-umetničkih društava, rodila su se mnoga lepa prijateljstva. U tome je suština Smotre. Imali smo priliku i da upoznamo malo bolje Beograd, da prošetamo Kalemegdanom, uživamo u tradicionalnim srpskim jelima, slatkišima… Beograd je divan grad koji ima mnogo da ponudi i klinci su njime oduševljeni – istakla je Jagoda.