Zajedno zasedaju Vlade Srbije, Hrvatske i BiH

0

Ipak, navodi list, iz sva tri grada poručuju da je takav projekat potrebno pažljivo pripremiti.

 

U Savetu ministara BiH "Novostima" je rečeno da su slične zajedničke bilateralne sednice održavane sa Srbijom i Hrvatskom, a reč je o savetima za međudržavnu saradnju.

 

Njih su činili predsednici država, šefovi diplomatija i, prema potrebi, pojedini resorni ministri. Do 2006. godine sednice su bile redovne. Na njima su potpisane desetine međudržavnih ugovora, rezolucija i deklaracija, ali, nijedna sednica nije održana otkada je u Predsedništvo BiH izabran Haris Silajdžić.

 

U kabinetu premijera Hrvatske Jadranke Kosor rečeno je "Novostima" da je Zagreb već nudio, istina, samo Beogradu, da se otvorena pitanja rešavaju na zajedničkim sednicama vlada. To je prilikom posete Beogradu ponudio i Ivo Sanader, ali njegova ideja nije sprovedena u delo.

 

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da je Srbija već imala zajedničku i veoma uspešnu sednicu sa Italijom.

 

"Tehnički je lako realizovati sednice, samo je pre toga potrebno usaglasiti dnevni red i dogovoriti se kakav nivo odluka će se donositi", rekao je Mihajlović.

 

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić rekao je da je predlog trilateralnih sednica vlada Srbije, BiH i Hrvatske u skladu sa očekivanjima EU da se na našem prostoru uspostavi saradnja kakvu imaju zemlje Beneluksa ili Nordijski savet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here