pixabay.com

Na igralištu uz zgradu Osnovne škole Kamešnica, u Rudi kod Sinja, za vikend je svečano otkrivena spomen-tabla Samostalne satnije Vrlika na kojoj je nedvosmisleno navedeno da su se tokom poslednjeg rata hrvatski dobrovoljci organizovali “na vernost NDH”!

“Na ovom mestu su u Rudi 7. 1. 1992. bojovnici vrličke satnije prisegli na vernost Nezavisnoj državi Hrvatskoj ne žaleći dati i svoje živote za slobodu, nek se ne zaboravi. Bog i Hrvati.”

Svečanosti, koju je organizovala vrlička organizacija ratnih veterana, prisustvovao je i gradonačelnik Jure Plazonić, a u ulozi domaćina bio je Dušan Đula, načelnik opštine Otok. Na pitanje novinara “Slobodne Dalmacije” oko teksta na spomen-ploči, Plazonić je odgovorio da “nije ni gledao” šta je napisao. Savo Štrbac, direktor DIS Veritasa, kaže da postavljanje table u kojoj se veliča NDH u Hrvatskoj nije izuzetak, već pravilo jasne revizionističke politike.

– Širom Hrvatske je na više desetina ulica koje veličaju znamenite ličnosti iz tog perioda, od Mila Budaka do datuma kad je NDH osnovana – 10. aprila. I ništa u tome ne bi bilo čudno da to nije ista ona država koja tvrdi da baštini tekovine antifašizma i pritom je članica Evropske unije u kojoj je njen sused, Austrija, nedavno proterala manifestaciju u Blajburgu – ističe Štrbac.

Prema njegovim rečima, najveći apsurd u svemu je što na takav revizionizam potpuno blagonaklono gledaju i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

– Razumeo bih da su iz čuvenih ustaških porodica, ali oni su zapravo iz najviđenijih partizanskih porodica bliske Titu. Ali, zbog glasova je sve moguće, a obojica su svesni da izbore mogu dobiti samo ako otvoreno koketiraju sa ultradesnicom u Hrvatskoj – kaže Štrbac.

U istraživanju Svetskog jevrejskog kongresa početkom prošle godine, koji je usledio nakon što je poslanica srpske SDSS u Saboru Hrvatske Dragana Jeckov prva ukazala na taj problem, ustanovljeno je da više od 30 ulica u hrvatskim gradovima i opština nose ili su donedavno nosila nazive po zvaničnicima i simpatizerima NDH. Oko desetak ulica, uključujući i one u Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Pleternici i tri u opštini Pakoštane – nazvane su po Mili Budaku, ministru nastave i bogoštovlja NDH između 1941. i 1943.

Slede ulice koje nose naziv “10. april” – datum kada je 1941. osnovana NDH, dan koji hrvatski desničari svake godine svečano obeležavaju. U Bjelovaru jedna od ulica nosi ime bivšeg gradonačelnika Julija Makanca, visokog pripadnika ustaškog pokreta. U Zagrebu je Ulica Franje Nevistića – sekretara u kabinetu ministra pravde NDH. U istoj zagrebačkoj četvrti, Črnomerec, postoje i ulice koje nose ime Ivana Oršanića i Branka Klarića, ustaških saradnika…

Vrh ledenog brega

Savo Štrbac upozorava da je isticanje ustaških simbola ili naziva ulica koje veličaju nekadašnje čelnike NDH zapravo samo vrh ledenog brega u otvorenom revizionizmu Hrvatske.

– Mnogo ozbiljnije treba posmatrati činjenicu da je sve više hrvatskih istoričara i naučnih radova, a zatim i filmova i razna domoljubna udruženja koja na svaki način žele da predstave opravdanost postojanja Nezavisne države Hrvatske, te da je ova nacistička tvorevina – “tisućljetnji san” Hrvata, imala više pozitivnih nego negativnih osobina.