EPA/BIANCA DE MARCHI
Kris Mins

Političari i visoke birokrate iz Novog Južnog Velsa neće dobiti povećanje plata najmanje dve godine, najavila je vlada te države. Ovo predizborno obećanje premijera Krisa Minsa sada je formulisano i kao predlog zakona o zamrzavanju njihovih plata, koji je u utorak predstavljen Parlamentu Novog Južnog Velsa.

Očekuje se da će zakon biti usvojen u narednim dadnima i trebalo bi da stupi na snagu već 1. jula.

Premijer Mins je u obraćanju poslanicima rekao da je zamrzavanje plata jedna od mera budžetske štednje.

– Zbog nepromišljenog upravljanja budžetom od strane naših prethodnika, postalo je neophodno da nova vlada donese ovu promenu i da izmeni zakon – kazao je Mins.

Prema vladinoj proceni ova mera će doneti uštedu od 260 miliona dolara tokom naredne četiri godine, a taj novac će biti preusmereni na javne službe kao što su škole i bolnice. Iz Minsovog kabineta tvrde da je trenutni bilans plata političara i viših rukovodilaca u ministarstvima i vladinim agencijama oko milijardu dolara godišnje.

– Ovim preduzimamo mere u vezi sa eksplozijom plata ljudi na visokim izvršnim pozicijama u vladi Novog Južnog Velsa – naglasio je premijer.

Laburisti su u predizbornoj kampanji obećali i da će ukinuti gornju granicu na povećanje plata za radnike u javnom sektoru, koja trenutno iznosi tri procenta, a koju je uvela prethodna koaliciona vlada. Trenutno, za plate u javnom sektoru se izdvaja oko 47 milijardi dolara godišnje.

Pre dve nedelje, vlada je održala sastanak sa sindikalnim liderima, na kojem su se vodili razgovari o povećanju zarada od četiri procenta za medicinske sestre, nastavnike u školama i druge radnike na „prvoj liniji“ državnih službi.

Međutim, Sindikat zdravstvenih službi je preduzeo industrijsku akciju, optužujući vladu da je suviše spora u uklanjanju ograničenja. Ovaj sindikat traži povećanje od šest odsto za svoje članove, koji uključuju bolničare, pomoćne radnike na odeljenjima, čistače i druge zaposlene.

Sekretar sindikata zdravstvenih službi Džerard Hejs pozdravio je najavu vlade o zamrzavanju plata političara i viših birokrata, rekavši da to predstavlja dobar primer. Ipak, sindikat najavljuje štrajkove upozorenja, kako bi rukovodstvu države stavio do znanja da požuri sa pregovorima o povećanju zarada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here