Tanjug

Na severnoj Zemljinoj hemisferi danas je počelo leto.

Najduži dan u godini, tačnije najduža obdanica, ili letnji solsticij, zvanično obeležava prvi dan leta.

Leto je na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo jutros, 21. juna, u 5 časova i 32 minuta, a u isto vreme na južnoj hemisferi počela je zima. Na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža i danas će trajati 16 časova i 28 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

Šta je letnji solsticij?

Reč solsticij je izvedena iz lat. sol (Sunce) i sistere (stajati). Termin solsticij se koristi i u širem smislu i označava dan kada se ova pojava desi. Solsticij je najduži dan u godini (leti) ili najkraći dan u godini (zimi) u svim mestima izvan tropskog pojasa. To je rezultat nagiba Zemljine ose za 23.4 stepena ka Suncu, koji uzrokuje da različiti regioni na planeti dobiju različite količine sunčeve svetlosti. (Pogledajte i: Zimski solsticij: Sve što ste želeli da znate o najkraćem danu u godini)

Tokom junskog solsticija, severna hemisfera je nagnuta ka Suncu mnogo više nego bilo kog drugog dana u godini, što znači da ovog dana, ljudi na severnoj hemisferi uživaju u najdužem danu i najkraćoj noći u godini.

Na dan letnjeg solsticija, severna hemisfera prima više sunčeve svetlosti nego bilo kad u godini, ali to ne znači da je prvi dan leta i najtopliji. Iako će planeta tokom današnjeg dana primiti najviše sunčeve svetlosti, potrebne su nedelje da bi se ta toplota osetila, pa je tako najtopliji period godine obično u julu ili avgustu.

Često pogrešno mislimo da je Zemlja tokom leta, a pogotovo tokom letnjeg solsticija, bliža Suncu više nego ostalih dana u godini, ali to nije tačno. Zapravo, nagib Zemlje ima više uticaja na godišnja doba nego udaljenost naše planete od Sunca.

Dugodnevica u istoriji

Letnjem solsticiju je dugo bila pridavana posebna važnost u mnogim kulturama, pa su tako Egipćani izgradili piramide u Gizi tako da se Sunce nađe tačno između dve piramide na letnji solsticij. (Pogledajte i: Rešena drevna misterija: Kako je izgrađena Keopsova piramida?)

Arheolozi su takođe otkrili ostatke astronomske opservatorije u majanskom gradu u Gvatemalu, u kojem su zgrade izgrađene u skladu sa Suncem u toku solsticija.

Možda i najpoznatija građevina koja se povezuje za zimskim i letnjim solsticijem je Stounhendž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here