M. Bogdanović
Istrajati na istini: Učesnici skupa u Beogradu

Srbija i Republika Srpska moraju zajedno na institucionalan i državotvoran način da prikupljaju sve činjenice i dokumenta iz rata u BiH, jer će jedino na taj način uspeti da se suprotstave manipulacijama koje ne prestaju. Ovo je zaključak tribine “Repulika Srpska u svetlu novih činjenica o građanskom ratu u BiH” koju su zajedno organizovali predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Evroazijski bezbednosti forum i portal Sve o Srpskoj.

Komentarišući nedavno obelodanjena tajna dokumenta britanskog ministarstva odbrane, dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci, istakao je da moramo biti svesni da i Velika Britanija i SAD nikad nisu prekidali agresivnu kampanju prema Srbiji i Republici Srpskoj, tretirajući Srbe kao “male Ruse”.

– Ne treba se zavaravati da Velika Britanija već vekovima unazad ima negativan odnos prema Srbima, i to se nije promenilo do današnjeg dana. I danas smo svedoci da se menjaju hibridne operacije i na Srbiju i Republiku Srpsku, a sve zbog veza koje imamo sa Rusijom. U tom smislu čak i menjaju neke od metoda koje su prvobitno bile spremljene za Rusku Federaciju – istakao je Ćeranić i dodao da i Srbija i Republika Srpska moraju biti dosledni u prikupljanju činjenica o događajima u ratu, ali istovremeno da budu svesni geopolitičkog konteksta u kome se svet trenutno nalazi. Britanija ima cilj da se vrati na mesto jednog od glavnih imperijalnih sila i na tom putu su pođednake prepreke Rusija ali i Kina. Zato je veoma važno da dođemo u priliku da argumentujemo pravu istinu o poslednjem ratu zbog čega se moramo obratiti za pomoć ne samo Rusiji već i drugim zemljama poput Izraela – ocenio je Ćeranić.

Prof. dr Mitar Kovač, general u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, naveo je da političari u Sarajevu uz pomoć Zapada pokušavaju da ostvare svoj davno zacrtan cilj, a to je izgradnja unitarne Bosne i Hercegovine i razaranje Republike Srpske.

– Muslimansko rukovodstvo u Sarajevu se lažno zaklanja iza antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, što je notorna istorijska neistina, a nastavak manipulacija i laži je još vidljiviji kada je reč o građanskom ratu u BiH, počev od laži da je Sarajevo bilo okupirano, da se u Srebrenici dogodio genocid, da su Srbi počinili zločine poznate kao “Markale” i “Markale 2” – istakao je general Kovač. On je naglasio da je zbog toga od izuzetne važnosti da i Srbija i Republika Srpska istraže ne samo događaj iz prethodnog već i Drugog svetskog rata.

– Danas polako isplivavaju činjenice i istina o mnogim zločinima u građanskom ratu u BiH, ali isuviše kasno jer je srpskom narodu u Republici Srpskoj i odbrambenom ratu srpskog naroda pričinjena nepovratna i nesaglediva šteta. Radi istine i istorije treba uložiti dodatne institucionalne napore da se muslimanske perfidije i laži o srpskim zločinima razobličavaju i saopštavaju kroz naučne skupove i zbornike. Ta istina je poželjna i neophodna zato što je strategija političkog islama u BiH danas uvijena u oblandu građanskih prava i sloboda, uz stalno negiranje prava srpskog naroda i Republike Srpske, i to zbog izgradnje unitarne države na osnovama političkog islama – zaključio je Kovač.

Hag sudio bez dokaza

Šef advokatskog tima bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS, advokat Branko Lukić (na slici), ocenio je i da je u prvostepenoj presudi Ratku Mladiću sudsko veće priznalo da je sudilo bez dokaza, te da je presudilo o udruženom zločinačkom planu, mada upravo novootkrivena britanska dokumenta decidno navode da takvog plana nije bilo.

– Uostalom, odmah nakon donošenja presude članovi veća su priznali da nisu dobili nijedan dokaz da je postojao plan za izvršenje genocida. Tog dokaza nije bilo ni u hiljadama saslušanih svedoka, milionima dokumenata i iskaza stotina insajdera. Razlog je krajnje jednostavan: takvog plana nije ni bilo – kazao je Lukić i dodao da je Haški tribunal za sve godine rada faktički bio “eldorado” za tužioce.