Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Zapadne sile, kojima Kosovo u velikoj meri zahvaljuje nezavisnost, u lošijim su odnosima sa Prištinom nego ikada, piše “Frankfurter algemajne cajtung”. Za nove sukobe i napetosti krivica se traži najpre u Aljbinu Kurtiju.

Posle Sjedinjenih Država, i Evropska unija preduzima mere protiv Prištine. To je neka vrsta promene politike iz prethodnih decenija, piše ugledni “Frankfurter algemajne cajtung”.

List navodi da kosovsko proglašenje nezavisnosti iz 2008. godine ne bi imalo izglede na uspeh bez većinske podrške Zapada, i bez prethodnog vojnog, ekonomskog i političkog angažmana SAD i EU.

EU najavljuje “kaznene mere”

“Za razliku od Avganistana, zapadni angažman na Kosovu bio je prilično uspešan. Kosovo je danas svakako demokratskije od Srbije čija je pokrajina bilo, u Prištini je stanje pravne države i slobode štampe bolje nego u Beogradu”, navodi list. 2Za razliku od srpske Vlade, niko iz kosovskog kabineta ne koketira bliskošću sa ruskim diktatorom Putinom.”

“Pa ipak su odnosi Kosova s njegovim zapadnim silama-zaštitnicama trenutno lošiji nego što su ikad bili. Još se ne može govoriti o zaokretu, ali poslednji događaji jesu rez“, ocenjuje frankfurtski list.

Navodi se da su ove srede odnosi dostigli najniži nivo pošto je Evropska unija, kriveći Prištinu za poslednje napetosti na severu Kosova, najavila „kaznene mere“.

Citira se šef evropske diplomatije Žosep Borelj koji je najavio otkazivanje važnih poseta, kontakata i zajedničkih priredbi, kao i zamrzavanje određene „finansijske saradnje“ s Prištinom. Borelj je naveo da će te mere biti okončane tek kada premijer Aljbin Kurti preduzme „verodostojne“ korake koji se od njega traže.

“Kosovo mora biti diplomatski izolovano”

Preka informacijama “Frankfurter algemajne cajtunga”, otkazani su sastanci predstavnika Kosova i pojedinih članica EU koji su bili planirani za ovu sedmicu.

„Evropska komisija bi sada trebalo da zamrzne programe s Kosovom, posebno u okviru investicione inicijative za Zapadni Balkan koja je teška milijarde“, piše list i nastavlja:

„Ovo je prvi put da EU na taj način postupa protiv Prištine. Zemlja mora biti ’diplomatski izolovana’, čuje se iza zatvorenih vrata.“

Brisel se drži saopštenja s početka juna gde se od Kosova i Srbije traže koraci ka popuštanju napetosti. Prema Borelju, Srbija je već uradila svoje povlačenjem vojske iz blizine teritorije Kosova. Priština je pak hapšenjem jednog vođe srpske civilne zaštite u utorak dalje podgrejala nasilje, smatra Borelj.

U tekstu se dodaje da EU traži i ponavljanje lokalnih izbora na severu Kosova, ali da Kurti kao uslov za to traži da se pohapse Srbi odgovorni za napade na Kfor.

“Srž evropskog, ali i američkog nezadovoljstva Kurtijem, leži u njegovom odbijanju da dopusti lokalno ujedinjavanje enklava i opština sa srpskom većinom stanovništva, što je još 2013. dogovorila jedna od prethodnih kosovskih vlada”, navodi frankfurtski list.

“Zapad je u sredu dobio podršku i iz Albanije, čiji premijer Edi Rama gaji bolje odnose sa srpskim predsednikom Vučićem nego sa kosovskim kolegom Kurtijem. To ima veze sa rivalstvom oko toga ko je svealbanski vođa. Rama je u sredu rekao da je otkazao planiranu zajedničku sednicu kosovske i albanske vlade”, zaključuje “Frankfurter algemajne cajtung”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here