Tanjug/AP

Ruska vojska iscrpljuje ukrajinske snage i to može da dovede do toga da Ukrajinci neće biti u mogućnosti da započnu novu kontraofanzivu 2025. godine, piše “Biznis insajder” pozivajući se na vojnog eksperta američkog Instituta za istraživanje rata Džordža Barosu.

– Rusi su pametno postupili kada su počeli da vrše pritisak na Ukrajince 2024. godine. Na taj način smanjuju snage koje bi Ukrajinci teoretski mogli da povećaju do 2025. godine. I tada će se 2025. godine stići do tačke u kojoj će svi vršiti pritisak na Kijev da krene u novu veliku kontraofanzivu, dokazujući da to još može. Tada, verovatno, on za to neće imati resurse – rekao je vojni ekspert.

Navodi se da u slučaju da Moskva uspe da sačuva inicijativu, ona će onda biti u mogućnosti da izvršava stalne ofanzivne operacije koje će ukrajinsku vojsku dovesti do iznemoglosti. Baros je priznao da je to veoma ozbiljan problem za režim u Kijevu.

U članku se zaključuje da je Rusija preuzela inicajativu u trenutku kada se sukobi približavaju odlučujućem trenutku.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 2. aprila na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije izjavio da je ukrajinska vojska od januara izgubila više od 80 hiljada vojnika, 14 hiljada jedinica različitog naoružanja, među kojim je i 1.200 tenkova i drugih oklopnih vozila. Naveo je da Ukrajinci, posle neuspeha letnje kontraofanzive, bezuspešno pokušavaju da se učvrste na određenim pozicijama, dok ruska vojska nastavlja da potiskuje Oružane snage Ukrajine ka zapadu.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here