EPA-EFE
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je model globalizacije, koji su uglavnom kreirale zapadne zemlje radi ostvarivanja sopstvenih interesa, zastareo i da sada prolazi kroz duboku krizu.

Putin je, na međunarodnom forumu posvećenom sećanju na Jevgenija Primakova, rekao da je tema ovogodišnjeg foruma veoma relevantna – “Horizonti postglobalizacije”, preneo je Tass.

“Pojavljuje se novi, pravedniji i demokratičniji sistem međunarodnih odnosa koji će bolje odgovarati potrebama globalne većine”, naveo je Putin.

Putin je, međutim, rekao da grupa zemalja, koja je navikla da dominira na svetskoj sceni, neće, kako je naveo, “stati ni pred čim da sačuva svoj opadajući uticaj, koristeći direktnu ucenu i taktiku snažnog pritiska, dok će međunarodno pravo zameniti neka vrsta “poretka zasnovanog na pravilima”.

“Takva destabilizujuća politička linija pokrenula je i krizu u vezi sa Ukrajinom i tragičnu eskalaciju izraelsko-palestinskog sukoba”, naglasio je ruski predsednik.

Putin je napomenuo da na forumu, koji nosi ime značajnog državnika, diplomate i akademika Jevgenija Primakova, učesnici u sadržajnoj i slobodnoj debati temeljno analiziraju ključna međunarodna pitanja današnjice i procenjuju dugoročne trendove na regionalnom i globalnom nivou, rukovodeći se, kako je naveo, naučnim pristupom i objektivnim činjenicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here