Tanjug/AP

Ukrajinska kontraofanziva u ranim fazama ima manje uspeha od očekivanog, dok ruske snage pokazuju više kompetentnosti nego što je Zapad predvideo, piše Si-En-En pozivajući se na navode nekoliko zapadnih zvaničnika.

Kontraofanziva “ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu”, rekao je jedan od neimenovanih izvora Si-En-Ena.

Prema zapadnim procenama, ruske linije odbrane su se pokazale kao dobro utvrđene, što otežava ukrajinskim snagama da ih probiju. Pored toga, ruske snage su efikasnije rasporedile vazdušne snage.

Kako navodi jedan od izvora, ukrajinske snage pokazuju se “ranjivim” na minskim poljima, a ruske snage su “kompetentne” u njihovoj odbrani. Zvaničnici su upozorili da je kontraofanziva i dalje u ranoj fazi – i da će SAD i njeni saveznici “ostati optimistični” da će ukrajinske snage moći vremenom da ostvare teritorijalne dobitke.

SAD i njihovi saveznici će verovatno sačekati bar do jula za potpuniju procenu napretka kontraofanzive koja je postepeno pokrenuta tokom poslednjih nekoliko nedelja i koja se smatra ključnom za određivanje ko će na kraju pobediti u ratu.

Sagovornici Si-En-Ena navode i da su poslednjih dana ukrajinske snage imale više uspeha u gađanju i obaranju ruskih aviona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je u sredu da je napredak “sporiji od željenog”.

– Definitivno bismo želeli da napravimo veće korake – rekao je Zelenski za Bi-Bi-Si.

Zapadni zvaničnici su pre pokretanja kontraofanzive upozorili da snage koje brane teritoriju uvek imaju značajnu prednost, posebno imajući u vidu vreme potrebno da ruske snage utvrde svoje odbrambene linije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here