Tanjug/AP
Žosep Borelj

Rusija će pobediti u ratu u Ukrajini ako Evropska unija ne mobiliše sve svoje mogućnostI, rekao je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.

– Ako brzo ne promenimo kurs, ako ne mobilišemo sve svoje sposobnosti, to će omogućiti Putinu da pobedi u ratu u Ukrajini – rekao je Borelj u intervjuu britanskom listu “Gardijan”.

Borelj je Rusiju nazvao velikom silom koja navodno ugrožava evropsku demokratiju.

– Važno je šta možemo da uradimo da sprečimo Rusiju da pobedi u ratu. Šta smo spremni da uradimo? Da li smo zaista spremni da uradimo sve što je potrebno? To je pitanje koje moramo sebi da postavimo – rekao je šef diplomatije EU.

Borelj je u više navrata govorio o nastavku vojne podrške Kijevu sa Zapada. Konkretno, u junu je izrazio bojazan da će se bez strane pomoći, sukob u Ukrajini vrlo brzo okončati.

Prije nekoliko dana se požalio da sve zemlje EU ne vide Rusiju kao “stratešku pretnju”, ma koliko se on trudio da ih ubedi u to.

Kremlj je više puta isticao da nikada nije odbio dijalog sa Kijevom. Ali, kako je primetio predsjednički sekretar za štampu, Dmitrij Peskov, za to sada nema preduslova, pošto je kretanje ka miru apsolutno isključeno i od Kijeva i od Zapada.

Ipak, prema njegovim rečima, situacija može da ide u mirnom pravcu, ali samo ako se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti, a svi zahtevi Moskve su poznati.

10 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. Problem politicara EU i Zapada je u tome sto nikako javno i otvoreno ne mogu da kazu zasto su gurnuli Ukrajinu i upetljali se sami u sve to, dok Rusi od prvog dana jasno i glasno iznose svoje razloge…

  3. Ziveli vi meni svi,nadam se da niste rasprodali dedovine po ,,vukojebinama po Srbiji,,
    Trebace vam da ,,prezivite u EU NATO BE Pasaluku,,

  4. Nikad u NATO.Evropa se mora okrenuti Rusiji i miru u svijetu a ne ratovima koje kontrolise Amerika.

  5. Bravo Gospodine Borelj u lazi su kratke noge gdje je sada ratoborna Britanija i Amerika koji guraju evropu u rat i gotov su uspjeli uz pomoc takvih lakoumnih kao sto si ti ali Gospodine Borelj mislim svakako da neces jos dugo ostati na toj funkciji narod evrope ne zeli rat znamo ko profitira od ovog rata i ko u cijelom svijetu pravi ratove da bi profitiro radi ove danasnje situacije je britanija uz savjet amerike izasla iz EU lose je ovo sto radite narod evrope ima memoriju i svi znamo kako je sve ovo nastalo

  6. Европљани не желе да ратују, поготову не против Русије, а НАТО не жели директан сукоб са РФ – зато шаљу оружје до последњег Украјинца. Боље би било да се ЕУ позабави са могућим грађанским ратом између домицијалних Европљана и миграната, јер наступа рецесија и криза, а оне увек доносе ужасне ратове на тлу Европе…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here