Pexels

Pred nama je sezona prehlada, virusa i respiratornih infekcija, a to znači samo jedno – mnogi ljudi će imati problem sa začepljenim nosem, što je nesumnjivo frustrirajući i neprijatan simptom respiratornih problema.

U popularnom videu, fizioterapeut je podelio uputstva kako da se lako rešite začepljenog nosa.

Začepljen nos ili nazalna kongestija je stanje zadebljane nazalne sluzokože koje dovodi do otežanog protoka vazduha.

Deblokiranje nazalnih prolaza akupresurom

Fizioterapeut Džejms Mur objavio je video na svom TikTok nalogu u kome objašnjava kako da jednostavno odčepite nos. Ovaj video je postao veoma popularan među mnogim korisnicima, prenosi časopis Shape.

Na snimku Mur vrši pritisak na određene tačke na licu i tako deblokira nazalne disajne puteve za nekoliko sekundi.

Stavite dva prsta desne ruke na levu stranu nosa i pritisnite je udesno. Palcem leve ruke pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore. Držite ruke u ovom položaju 15 sekundi i duboko udahnite da biste deblokirali začepljen nos, pa po potrebi ponovite i na drugoj strani, piše Kurir.rs.

Iako ovaj trik zvuči veoma jednostavno, da li ovo zaista funkcioniše?

Brojni korisnici su u komentarima ispod Murovog videa napisali da su isprobali trik i da pomaže.

– Ova tehnika koristi samomasažu za ublažavanje pritiska na sinuse. Kada imate sinusni pritisak i bol, sinusi i mišići u blizini nosa mogu biti nežni i zategnuti. Pomeranje nosa i zatim masiranje tih mesta dovodi do boljeg protoka krvi i cirkulacije u licu. Ovo omogućava mišićima/sinusima da oslobode pritisak, što podstiče sinuse da izbace sluz, objasnio je Mur.

Koliko je siguran ovaj trik

Ova procedura je sigurna sve dok ne vršite preveliki pritisak dok to radite, kaže dr. Aronson. Međutim, potrebno je da se pozabavite uzrokom začepljenog nosa umesto da samo privremeno ublažite simptome.

– Korisno je razumeti šta uzrokuje zagušenje kako bi se pronašao najbolji tretman – kaže dr. med. Nicole Aaronson, otorinolaringolog.

Na primer, ako su uzrok sezonske alergije, oralni lekovi bi mogli biti dobra opcija lečenja, predlaže ona. Međutim, ako imate nealergijski rinitis, što znači da imate začepljenost nosa sa kijanjem i curenje iz nosa bez alergija, sprej za nos može biti bolja opcija, dodaje dr. Aronson.

– Još jedna stvar koja je veoma korisna kada se stvara mnogo sluzi (pri prehladi ili kada se ne mogu izbeći unutrašnji alergeni) je ispiranje nosa fiziološkim rastvorom. Bez obzira na uzrok, hidratacija je neophodna da bi se sluz održala na što nižem nivou – zaključio je dr. Aronson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here