Zaraza preti zbog medicinskog otpada

0

Staša Tadić

Svedoci kažu da su komunalci nakon prvog talasa poplava kamionima dovezli opasan otpad u selo i zapalili ga, zbog čega su i vatrogasci morali da intervenišu.
Direktor Zdravstvenog centra Zaječar dr Staša Tadić u intervjuu za "Vesti" kaže da je naložio internu istragu kako bi se utvrdilo da li je otpad, koji je protivno propisima o odlaganju završio na divljoj deponiji, poreklom iz njihove ustanove ili je možda iz neke od mnogobrojnih privatnih ordinacija.
 

Koje su kazne ukoliko se utvrdi da je otpad ipak stigao iz Zdravstvenog centra?
– Ukoliko se utvrdi da je neko od medicinskog osoblja iz naše ustanove nesavesno bacio otpad u kontejnere koji je kasnije završio na divljoj deponiji – dobiće otkaz! Ipak, treba sačekati rezultat istrage jer Zdravstveni centar Zaječar jeste najveći, ali ne i jedini proizvođač medicinskog otpada. U gradu radi pet privatnih ordinacija i oni koriste boce za infuzije, katetere, gaze. Ima i veterinarskih ambulanti koje takođe koriste špriceve i igle. Ne mogu nikoga da optužim dok nadležne institucije ne utvrde poreklo tog otpada.
 

Šta je učinila bolnica da bi se utvrdila istina?
– Naša glavna sestra je zajedno sa čovekom odgovornim za skladištenje medicinskog otpada u bolnici obišla pomenutu deponiju,kako bi na osnovu eventualnih ostataka medicinskog matrijala videla odakle otpad potiče. Inače, kod nas medicinski otpad stiže i iz 32 seoske ambulante.
 

Kako uništavate takav otpad?

Kamere i reflektori

 

 

– U svakom slučaju ovaj slučaj je opomena za sve da povedu računa. Nemoguće je kontrolisati svaku ambulantu, svakog bolničara šta radi s tim otpadom, ali mislim da bi postavljanje kamera i reflektora na toj deponiji možda rešilo problem – kaže sagovornik "Vesti".

– Zaječarski zdravstveni centar ima jedan od najboljih sistema u Srbiji za uništavanje medicinskog otpada po evropskim standardima. Sav medicinski otpad koji je infektivan najpre se steriliše , a ono što je za uništavanje poput igala, skalpela se pakuje u specijalne tvrde kutije koje se zatvaraju lok-mehanizacijom i nose u specijalnu mašinu koja to melje. Tako obrađen otpad se potom pakuje u specijalne kese i predaje JKP "Kraljevici" na dalje deponovanje.
 

Znači nema šanse da je otpad iz Zdravstvenog centra završio na 50 metara od vrtića?
– Ne isključujem mogućnost da je neko od medicinskog osoblja postupio protivno proceduri. Moguće je da u tom lancu obrade neko bude nesavestan, recimo, iz seoskih ambulanti i da otpad ne odloži kako je propisano. Takođe, sasvim je sigurno da ovde postoji neodgovornost i javašluk zbog kojih će neko morarti da odgovara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here