pixabay.com

Stručnjaci već danima upozoravaju da se koronavirus zadržava na određenim površinama pa je važno da određene stvari u kući redovno dezinfikujete.

Zbog zadržavanja virusa na površinama svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svetlo, česme, daljinskog…

1. Mobilni telefon

U proseku 96 puta u danu dotaknemo mobilni telefon, prema globalnom istraživanju. A ako je potvrđeno i da često sadrže više prljavštine od daske na WC šolji, onda je jasno da smo stalno izloženi potencijalnoj opasnosti. Iz kompanije Epl poručuju da korisnici mogu koristiti 70-postotni alkohol za čišćenje spoljašnjeg dela telefona.

Generalno, savetuje se da telefon tokom čišćenja bude isključen. Za starije telefone koji su manje otporni preporučuje se čišćenje vlažnom maramicom na koji je nanet sapun. Nakon čišćenja telefon obavezno prebrisati suvom krpom.

2. Predmeti koje često dirate

Zbog zadržavanja virusa na površinama svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svetlo, česme, daljinski upravljač. Možete koristiti sva dezinfekciona sredstva, a najbolje je ostaviti da prvo deluju nekoliko minuta pa ih onda isprati.

3. Radne površine u kuhinji

Često na ovakve površine odlažemo sve što nam je u ruci, od kesa sa namirnicama, torbe, ključeva i telefona. Kada se radi o mestu gde se priprema hrana, obavezno ih je redovno čistiti. Iz istog razloga dobro isperite površine da na njima ne bi ostale hemikalije, pišu Vijesti.

4. Tastatura

Dovoljno je da je okrenete naopačke da biste videli koliko se prljavštine na njoj nalazi… Nakon što se istresli sve smeće iz tastature, dobro je očistite dezinfekcionim sredstvom.

5. Igračke i ćebad

Ćebad i plišanje igračke stavite u mašinu i operite praškom. Oni obavezno moraju biti potpuno suvi pre upotrebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here