Pixabay

Nemačka kancelarija za zaštitu od zračenja (BfS) upozorila je na potencijalnu opasnost od konzumiranja brazilskih oraha, ističući da ovi ukusni orašasti plodovi mogu biti kontaminirani radioaktivnim materijalima, posebno radijumom.

Ova zabrinutost posebno je usmerena ka deci, trudnicama i dojiljama, s obzirom na to da se radijum skladišti u telu slično kao kalcijum, posebno u zubima i kostima.

BfS naglašava da, iako ovo upozorenje važi za brazilske orahe, druge vrste orašastih plodova su bezbedne za konzumaciju. Brazilski orasi potiču iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike, gde je zemljište prirodno bogato radijumom. Ova prirodna kontaminacija može predstavljati rizik, posebno za najmlađe članove društva.

Važno je istaći da, iako je konzumiranje brazilskih oraha u umerenim količinama generalno bezbedno za odrasle, ista količina može značajno povećati dozu zračenja kod dece. Prema BfS-u, odrasli u Nemačkoj obično apsorbuju godišnju dozu zračenja od oko 300 mikrosiverta kroz hranu, dok i mala količina brazilskih oraha može značajno povećati tu vrednost. Oprez je stoga preporučljiv, naročito za one koji su u fazi rasta i razvoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here