Tanjug
Čedomir Jovanović

Čedomir Jovanović, lider LDP i (još uvek) poslanik u Narodnoj skupštini, nije uhapšen nakon prijave da je juče na Novom Beogradu pretukao vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju “Fizio centar”, jer tužilaštvo u ovom trenutku i dalje čeka izveštaj policije o događaju, kao i stepen povreda koje je pretrpeo oštećeni, saznaje Nova.rs.

“Tužilaštvo još uvek čeka izveštaj policije o događaju, kao i lekarski nalaz o povredama koje je zadobio oštećeni. U zavisnosti od toga biće poznato da li će se uopšte pokretati krivični postupak”, rečeno je u Trećem osnovnom tužilaštvu za ovaj portal.

Ako tužilaštvo, posle dobijanja izveštaja, odluči da krivično goni Jovanovića, za njegovo pritvaranje ili makar zadržavanje u trajanju od 48 sati, postoji i prepreka poslaničkog imuniteta koji Jovanović i dalje uživa.

Naime, prema Poslovniku Narodne skupštine Srbije – članovi 252, 253 i 254 poslovnika – “narodni poslanik, u skladu s Ustavom i zakonom, uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata”.

Najpre, treba reći da je Jovanović (koji nije izabran za novi saziv Skupštine) i dalje de jure poslanik Narodne skupštine, s obzirom da novi saziv još nije konstituisan. Zato, on i dalje uživa imunitet.

“Ako se narodni poslanik pozvao na imunitet, ne može da bude pritvoren, niti protiv njega može da se vodi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, bez odobrenja Narodne skupštine”, piše u Poslovniku.

Šta ako tužilaštvo ipak želi da ga pritvori?

U tom slučaju, zahtev za odobrenje određivanja pritvora za narodnog poslanika i zahtev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka ili drugog postupka u kome se može izreći kazna zatvora, kaže poslovnik, nadležni organ (tužilaštvo) podnosi predsedniku Narodne skupštine, koji ga upućuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

“Odbor je dužan da svoj izveštaj, sa predlogom odluke, podnese Narodnoj skupštini”, navodi se u Poslovniku. Nije do kraja jasno kako bi se ovakav proces održao u ovom međuvremenu, dok stari saziv Skupštine nema puni legitimitet, a novi – ne postoji.

4 COMMENTS

  1. Daje u pitanju neki obični smrtnik, uhapsili bi ga odmah
    Nebi čekali
    Kad i tuga šta se dešava u toj jednoj Srbiji
    A onda sa druge strane pozivaju ljude iz dijaspora da se kao vraćaju nazad
    Koje licemerje

    • Pa ne vodi Djilas Srbiju! A sudstvo i tuzilastvo i svu politiku unutar i van Srbije, zna se ko to drzi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here