Pexels.com

Kada je u pitanju oralna higijena, vi ste odgovorni, redovno perete zube, koristite dentalni konac i interdentalne četkice. Međutim, kada se pojavi karijes, budete zatečeni i pitate se gde ste pogrešili.

Pranje zuba i čišćenje koncem i interdentalnim četkicama samo su deo bitke u borbi protiv karijesa. Da, čak i uz solidan režim oralnog zdravlja, i dalje je moguće razviti stomatološke probleme poput karijesa. Pravilna oralna higijena neophodna je za zdrave zube i desni. A posebno je važna za osobe koj su sklone karijesu, piše Livestrong.

Stomatolog, dr Dejvid Mitola, portparol Državnog stomatološkog udruženja u Njujorku, naveo je nekoliko razloga nastanka karijesa i pored dobre oralne higijene, kao i šta biste mogli da učinite da smanjite rizik za nastanak karijesa.

Genetika

Ako su vaši članovi porodice skloni karijesu, možda ćete se zapitati da li vaša DNK ima veze sa vašim zubnim problemima. Postavlja se pitanje da li neko može da se rodi sa takvom predispozicijom? Odgovor je u određenoj meri potvrdan.

Dok stvari poput oralne higijene i ishrane mogu značajno da doprinesu nastanku karijesa, istraživanje pokazuje da genetika takođe može da ima ulogu u riziku od razvoja karijesa, kaže dr Mitola i dodaje:

– Geni povezani sa karijesom najčešće su uključeni u stvaranje gleđi, stvaranje pljuvačke ili imunološki odgovor. Genetika takođe može delimično da odredi vrstu bakterija koje žive u vašim ustima, što vas može učiniti, u manjoj ili većoj meri, podložnim karijesu i bolestima desni – kaže dr Mitola.

– Uloga genetike kada su u pitanju bolesti zuba nije u potpunosti shvaćena, nadamo se da će dalja istraživanja omogućiti bolju prevenciju, ali i lečenje – navodi on.

Povlačenje desni

Da li ste primetili da vam se desni u poslednje vreme povlače? Verovatno imate recesiju gingive, odnosno došlo je do povlačenja desni, stanja kod kojeg postaje vidljiv deo korena zuba koji je osetljiv na nadražaje jer nije prekriven zaštitnim, najtanjim i najtvrđim slojem zuba koji se zove gleđ.

Povlačenje desni može naneti štetu zubima i oralnom zdravlju uopšte.

– Faktori poput parodontopatije, neprikladnih proteza i upotrebe duvana, između ostalih, mogu da povećaju vaše šanse za povlačenje desni – kaže stomatolog.

Škrgutanje zubima

Škrgutanje zubima, poznato i kao bruksizam, uobičajena je navika koja može da naruši oralno zdravlje.

– Pritisak koji se primenjuje na zube kod ove pojave može da izazove prelome u postojećim ispunama, odnosno plombama i samim zubima, čineći ih podložnijim stvaranju karijesa – ističe dr Mitola.

Bruksizam je takođe povezan i sa povlačenjem desni, što, kao što već znamo, može da poveća rizik od razvoja karijesa. Štitnici, takozvani splintovi za zube koji se nose dok spavate, mogu da budu efikasan način da se smanje negativni efekti bruksizma.

Ishrana

– Uprkos dobrim oralnim zdravstvenim navikama, loša ishrana često će dovesti do razvoja karijesa – kaže dr Mitola.

Verovatno već znate da sokovi, sportski napici, soda i slatkiši mogu da doprinesu nastanku karijesa. Ali dr Mitola kaže da postoje i druge vrste hrane koje su loše za zube jer mogu da povećaju šanse za razvoj karijesa.

Ako često jedete hranu ili konzumirate pića sa visokim sadržajem kiseline (gazirana pića ili paradajz sos) to može da izazove propadanje zuba, izazivajući razgradnju gleđi. Lepljiva hrana, poput putera od kikirikija ili sušenog voća, može da se zalepi za griznu površinu zuba čime se povećava vreme izlaganja i verovatnoća razvoja karijesa.

Rafinisani ugljeni hidrati poput testenina, belog hleba i krompira razlažu se u šećer kada su izloženi bakterijama u ustima što takođe može da nanese štetu zubima.

Ne morate u potpunosti da izbegavate ovu hranu, ali razmislite o tome da ograničite konzumiranje ako ste skloni karijesu. Nakon kozumiranja ovakve hrane bilo bi dobro da operete i očistite sve površine zuba.

Smanjeno lučenje pljuvačke

– Ljudi sa hroničnim suvim ustima mogu da budu u većem riziku od karijesa jer ne proizvode dovoljno pljuvačke koja prirodno ispira zube – objašnjava dr Mitola.

Kako su suva usta često nuspojava drugog zdravstvenog problema, poput dijabetesa, ali i lekova, važno je da razgovarate sa svojim lekarom ili stomatologom koji može da vam pomogne da identifikujete osnovni uzrok.

– Da biste ublažili neprijatnosti koje prouzrokuju suva usta, možete da koristite tečnosti za ispiranje usta i pastile koje ne sadrže alkohol, a koje pomažu da usta budu vlažna – kaže dr Mitola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here