EPA/Franck Robichon

Strancima je u Japanu lako da se izgube u prevodu, a na svakom koraku mogu da uhvate neki kulturološki šok, a naročito kada je reč o bontonu.

Srećom, nerazumevanje većine japanskih pravila ne završava kaznama, ali ako ih ne poštujete, mogli biste da zaradite poneki preki pogled ili neodobravanje.

U Japanu je potpuno uobičajeno popiti supu. Pritom slobodno možete i da srčete, što se smatra komplimentom kuvaru. Ali u Japanu nikako ne ostavljajte bakšiš jer se to smatra vrlo nepristojnim, naročito ako krenete da insistirate jer ga Japanac ne prihvata, što bi moglo da izazove haos.

Treba pripaziti i na ponašanje u podzemnoj železnici. Bez obzira na to vozite li se užurbanim gradovima ili putujete periferijom, u japanskim vozovima nećete videti Japance kako razgovaraju telefonom, pogotovo ne glasno.

Zazvoni li vam mobilni telefon u japanskom vozu, to je jednako nepristojno kao da ne ugasite zvuk kod nas u bioskopu.

Japanska kultura (za razliku od zapadnjačke) i te kako brine o tome da jedni drugima ne ulaze u lični prostor. Tri glavna razloga zbog kojih treba utišati mobilne telefonosm jesu: privatnost, bonton i javni red.

Privatnost

Japanci privatnost shvataju ozbiljno, a to da slušaju tuđe razgovore na javnom mestu kosi se sa njihovim vaspitanjem  i kulturom. Vreme koje provode na putovanjima javnim prevozom Japanci najčešće koriste za spavanje, čitanje ili razmišljanje. Kako većina radi stresne poslove, ti su im trenuci dragoceni da se oslobode napetosti, a svaki trenutak tišine dragocen je za odmor.

Javni red

Japanci se ne nameću jedni drugima, a zapadnjacima često deluju introvertno ili samozadovoljno jer ne žele da se upliću u interakcije s ljudima koje površno poznaju. Čak i u slučaju tuče ili svađe na ulici, uobičajeno je da se Japanci ne upliću u “tuđa posla”, makar to značilo i da neće pristati da pomognu.

Bonton

Japanske železnice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave mobilnih telefona i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića – osim vode.

Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumeva se i da ćete izbegavati jela intenzivnih mirisa. Takođe, zabranjeno je i ostavljati smeće za sobom, čega se većinom pridržavaju. Izuzetak su kasni noćni izlasci, kada i pristojnim Japancima ponekad popuste kočnice.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here