Pixabay

Ugljeni hidrati, koji su često tema rasprave u domenu ishrane, igraju ključnu ulogu u osiguravanju energije za telo.

Iako je istina da neki ugljeni hidrati mogu da doprinesu gojenju ako se prekomerno konzumiraju, važno je prepoznati razliku između različitih vrsta ugljenih hidrata.

Neki od njih imaju potencijal da podrže stabilizaciju šećera u krvi i pomognu u kontroli težine.

Dijetetičar Džesi Federom otkrio je koja su to tri zdrava ugljena hidrata koja možete jesti svakog dana kako biste stabilizovali šećer i brže smršali.

Ovas, kinoa i heljda su ugljeni hidrati koje treba uključiti više u ishranu.

Ove namirnice nude prednosti izvan pukog snabdevanja energijom. To su celovite žitarice koje imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se sporije vare, što dovodi do postepenog i postojanog oslobađanja glukoze u krvi.

Ovo svojstvo ih čini posebno vrednim u stabilizovanju nivoa šećera u krvi, pomažući u prevenciji energetskih skokova i padova. Nadalje, njihov visok sadržaj vlakana doprinosi produženom osećaju sitosti, podstičući sitost i potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija.

Sva tri ugljena hidrata prepuna su dijetalnih vlakana koja su neophodna za stabilizaciju šećera u krvi, kao i za optimizaciju probave.

Oni usporavaju probavu i omogućavaju sporo oslobađanje energije tokom vremena. Osim toga, odlični su za povećanje osećaja sitosti koji može sprečiti potrebu za prejedanjem ili grickanjem tokom dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here