pixabay.com

Prilikom kupovine posuđa, sem izgleda, potrebno je voditi računa i od kog materijala su napravljeni, a oštećeno ili izgrebano posuđe ne treba koristiti prilikom pripreme hrane, jer bi to moglo da bude opasno po zdravlje.

Stručnjaci ističu da je najbezbednije koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku.

Savetuju i da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i ako se jedna takva šerpa izgrebe trebalo bi odmah da se izbaci iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Svako ko posumnja da je kupio proizvod koji nije bezbedan za upotrebu može da podnese prijavu Ministarstvu trgovine Srbije.

„Ministarstvo trgovine obaveštava nadležnu zdravstvenu inspekciju koja je u obavezi da preduzme odgovarajuće mere i isto tako je u obavezi i Vlada Srbije da se preduzmu hitne mere povlačenja nebezbednog proizvoda sa tržišta u roku od 20 dana od dana saznanja da se nebezbedan proizvod pojavio na tržištu“, navela je za RTS Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Na stranici sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine (NEPRO) potrošači mogu da se informišu o tome za koje je proizvode utvrđeno da nisu bezbedni, kao i da popune formular za prijavu opasnih proizvoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here