EPA-EFE
Koronavirus

Naučnici sugerišu da će Britanci možda morati ponovo da koriste maske jer je nova varijanta koronavirusa zabeležena u više zemalja.

Nova varijanta nazvana je BA.X, i navodno se već pojavila u Danskoj i Izraelu, iako to još nije potvrđeno. Neki naučnici već pozivaju na uvođenje novih mera, ali drugi kažu da je prerano utvrditi da li bi varijanta mogla da dovede do nove pandemije.

Dr Triša Grinhalg, međunarodno poznat stručnjak za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Univerziteta u Oksfordu, objavila je na Tviteru: “Čini se da je ponovo došlo vreme za uvođenje maski.”

Profesorika Kristina Pagel, matematičarka sa Univerziteta u Londonu, rekla je: “Za sve ostale – vrlo vrlo rano, ali ova varijanta koronavirusa (sada u dve zemlje) ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva omikrona. Ova varijanta ima potencijal da izazove veliki talas”, objasnila je.

Nova varijanta nije ista kao EG.5.1, koju je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno označila kao “varijantu od interesa” nakon što je uočena u 51 zemlji.

Kanadski evolucioni biolog T. Rajan Gregori takođe je zabrinut zbog nove varijante.

– Imajte na umu da do sada postoji samo nekoliko njegovih sekvenci i možda neće moći da se takmiči s trenutno dominantnim varijantama i možda neće zaživeti. Ali je soj zanimljiv i potencijalno zabrinjavajući – kazao je, dodajući da ga brine što je BA.X primećen u više zemalja, odnosno što nije ograničen na samo jednu regiju.

Međutim, još nije jasno kolika je ozbiljnost infekcije varijacijom BA.X, a njena potencijalna povezanost sa varijantom omikron mogla bi da znači da će i vakcina biti delotvorna protiv nje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here