pixabay.com

Kijanje je poluautonomno, konvulzivno izbacivanje vazduha iz pluća kroz nos i usta, a obično je uzrokovano prisustvom stranih čestica i iritansa nazalne sluzokože.

Počinje u nervima i važan je deo imunog sistema. Pomaže telu da ostane zdravo tako što čisti nos od bakterija i virusa. Kad se iz nekog razloga aktivira “centar za kijanje” u mozgu, on šalje signale da se usta, oči i grlo moraju zategnuti.

Nakon toga se grudni mišići naglo stežu, a oni u grlu opuštaju – upravo tako izgleda kijanje, kada vazduh, zajedno sa sluzi, izlazi iz usta i grla. I sve to pri brzini od 150 ili 160 km/h, dok je telo u stanju da izbaci 100.000 bakterija u vazduh.

Nedavno je jedan muškarac u Velikoj Britaniji ozbiljno povredio grlo pokušavajući da zaustavi nasilno kijanje. Naime, jedva je gutao i govorio jer je istovremeno začepio i nos i usta, pa je usledio otok na vratu, a potom i jaki bolovi u grlu.

Stiskanje nosa i usta kada treba da kijate, u ekstremnijim slučajevima, može čak dovesti do rupture zadnjeg dela grla. Lekari upozoravaju na to. Dotični britanski pacijent proveo je nedelju dana u bolnici upravo zbog puknuća ždrela, a zbog oštećenja je morao da se hrani na slamčicu.

On je takođe primao antibiotike putem infuzije kako bi sprečio upalu tkiva, a snimak je pokazao vazdušne mehuriće u mišićima grudnog koša 34-godišnjaka, objavio je stručni medicinski časopis BMJ Case Reports.

“Pacijent je otpušten uz savet da izbegava začepljenje obe nozdrve dok kija. Ovo je opasan potez i ne treba ga praviti”, navodi se u članku. Ali to su daleko od jedine opasnosti. Čak i u manje ekstremnim situacijama moguće su povrede – sve od pucanja kapilara do pucanja bubnih opni.

Ako na silu zaustavimo kijanje, sav pritisak onda prelazi na neki drugi deo tela koji može da se povredi. Sprečavanjem kijanja, pritisak može doći do ušiju, uzrokujući pucanje bubne opne, gubitak sluha ili vrtoglavicu. Osim toga, kapilari u očima takođe mogu biti oštećeni, odnosno mogu da popucaju od pritiska. Takođe postoji potencijalni rizik od povrede vrata.

Bolnica u Bostonu je 2011. godine izvestila da je 38-godišnji muškarac, pokušavajući da blokira kijanje na isti način kao i Britanac, zadobio frakturu larinksa.

Pokrivanje usta rukom kada kijate znak je dobrog ponašanja i izbegavanja prenošenja potencijalno štetnih čestica na druge, ali potpuno blokiranje kijanja je jednostavno opasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here