Zašto je toalet papir bele boje?

0
pixabay.com

Da li ste se ikada zapitali zašto je toalet papir bele boje? Ako jeste, a odgovor ne znate sada je on tu ispred vaših očiju, odnosno u tekstu koji sledi….

Prvo, važno je razumeti kako napraviti toaletni papir. Toaletni papir je napravljen od celuloznih vlakana koja dolaze ili direktno sa drveća ili recikliranog papira, kaže Džesika Karet, hemičarka i menadžerka za inovacije za istraživanje i razvoj u Cascades Tissue Group.

Karet napominje da su celulozna vlakna takođe prirodno bela. Međutim, lepak koji ih drži zajedno je braon koji nestaje zahvaljujući izbeljivaču, dodaje ona.

Dakle, nije nužno samo proces, već i sirovina koja čini toaletni papir belim. Osim toga, toaletni papir od recikliranog papira koristi uglavnom kancelarijski otpad ili papir za štampače, koji je već takođe beo, kaže Karet.

Iako beljena devičanska pulpa proizvodi najmekša vlakna za stvaranje tkiva, nebeljena i reciklirana vlakna takođe mogu da naprave visokokvalitetan papir, kaže Karet. Dakle, bela boja toalet papira je više konvencionalna nego funkcionalna, jer toalet papir ne mora nužno da bude beo da bi bio mekan i upijajući.

Postoje li druge boje toalet papira?

Iako je ovakav beo toalet papir norma u Americi, toaletni papir u boji je u prošlosti bio u trendu. Tokom 1950-ih, ljudi bi čak uskladili svoj toaletni papir sa šemom boja u kupatilu. Međutim, navodno je zamro zahvaljujući zabrinutosti za bezbednost pastelnih boja za kožu i životnu sredinu.

Osim toga, toaletni papir u boji povećava cenu za pravljenje rolni. Većina toalet papira u Severnoj Americi je bela zbog preferencija potrošača, kaže Karet. Ali, na mestima kao što su Južna Amerika i Evropa, toaletni papir dolazi u duginim bojama, čak i crnim, dodaje ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here