EPA/Nawid Tanha
Talibani

Kina može odigrati važnu ulogu u tome da smena vlasti u Avganistanu ne izazove veći potres u regionu. Ona ima strateške razloge da sa talibanima pronađe zajednički jezik, a to su krupni ekonomski projekti sa Novog puta svile. Kineski projekti su od velikog značaja i za Pakistan.

Ovo za Sputnjik kaže istoričar i publicista Srđa Trifković komentarišući smenu vlasti u Avganistanu.

On ističe da je Kina zapravo spoljna sila koja je najzainteresovanija za uspostavljanje modusa vivendi sa talibanima, jer ima velike, strateške materijalne investicije, put, prugu i cevovod do Persijskog zaliva.

U igri krupni kineski projekti

– To je ključni element u kineskoj strategiji “Jedan pojas, jedan put”. Istovremeno, Kinezi su i tokom američkog prisustva u proteklih 20 godina napravili znatne investicije u Avganistanu, pre svega u rudarski sektor, u igri su krupni projekti. To što su nedavno primili talibansku delegaciju u Pekingu je takođe veoma značajno. Verujem da će to funkcionisati, zato što i Pakistan preko svoje Vojno-obaveštajne službe ima ogroman uticaj na talibane – navodi Trifković.

On dodaje da je Pakistan kroz godine krize u Avganistanu igrao dvostruku ulogu, tajno pomagao talibane, makar toliko da ne budu poraženi do kraja.

Iako je, kako tvrdi Trifković, kinesko prisustvo trenutno ogroman stabilizujući faktor u Avganistanu, veliki deo posla je i na samim talibanima koji će svoje ljude morati da drže pod kontrolom.

– Talibani će sada imati pune ruke posla da sa lokalnim plemenskim gazdama i lokalnim “gospodarima rata” uspostave funkcionalni balans političkih snaga. Oni sada po prvi put kontrolišu i sever zemlje, što nije bio slučaj u oktobru 2001. godine, kada je počela američka intervencija – ističe Trifković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here