Pexels

Mnogi misle da šampon nije nešto što može da se pokvari i da može da se koristi bez obzira na to što mu je istekao rok trajanja. Takvo mišljenje je pogrešno.

Rok trajanja svakog proizvoda je naglašen na pakovanju, što je i slučaj sa šamponima.

Na etiketi stoje najčešće tri broja, 16, 18 ili 24, što je zapravo broj meseci do kada je bezbedno koristiti šampon nakon otvaranja.

Uglavnom pored broja stoji i simbol koji predstavlja poklopac, kako se potrošači ne bi zbunili kada vide datum do kada je bezbedno koristiti šampon. Često stoji na etiketi da je rok trajanja tri godine ili kraće, ali u slučaju da nije otvaran.

Međutim, većina se verovatno ni ne seća kada je otvorila šampon.

Da je šamponu istekao rok, osim oznaka, može da pokaže i promena boje, ali i mirisa. U nekim slučajevima mogu da se pojave grudvice u samom šamponu.

Šampon kome je istekao rok trajanja nije dovoljno efikasan i zbog njega će vaša kosa izgledati kao da je niste ni oprali. Zbog navedenih promena u sastavu može doći do pojave svraba ili iritacije samog vlasišta. Takođe mogu da se pojave bakterije ili čak gljivične infekcije, piše Healthline.

Sastojke koji su hemijski izmenjeni ne bi trebalo nanositi na kožu, jer oni prodiru u njene slojeve. Time se folikul znatno oštećuje, što može da dovede do povećanog gubitka kose.

Ukoliko već imate perut, svrab, kosa vam je masna ili vam opada posle pranja, trebalo bi da proverite šampon koji koristite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here