Švedski istraživači izveli su eksperiment s laganom tkaninom prebačenom preko kolica i objavile zapanjujuće rezultate.

Cilj istraživanja bio je da se otkrije koliko vruće može da bude u dečjim kolicima, kada se ostave na suncu između 11.30 i 13 sati. U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepena dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stepena. Nakon sat vremena, temperatura je bila ček 37.

Engleski doktor Babar Faroq dao je komentar kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi sprečili pregevanje beba tokom vrućih dana, ali da često nisu svesni da prekrivač postavljen na kolicima ne štiti bebu od sunca već sprečava protok vazduha. I upravo nedostatak vazduha može da dovede do velike vrućine i pregrevanja.

– Ako po vrućini vozite dete u kolicima, radije koristite suncobran ili hlad i koliko god možete izbegavajte šetnju na mestima gde ste direktno izloženi suncu – savetuje on.

Bilo bi najbolje da sasvim izbegavate boravak na direktnom suncu od 10 ili 11 pa do 17 sati, savetuje pedijatar doktorka Armano i dodaje da bebe i decu možete da kupate i tuširate i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšali letne vrućine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here