Zašto pas krivi glavu dok pričate?

0

Molim?! Ma šta kažeš to?!
 

Pokušava da vas bolje čuje – Ovo je najpopularnija teorija, koja u osnovi kaže da naginjući glavu, životinja pokušava tačnije da locira mesto i udaljenost od zvuka. Čak i mala promena pozicije glave, može psima omogućiti više informacija.

 

Pokušava da vas razume – Kad pas sluša vaš glas, on pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove, koje povezuje s nagradom, kao što su šetnja ili poslastica. Mišići srednjeg uha kod psa povezani su sa delom mozga, koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa kad pas naginje glavu on pokušava da razume šta govorite i komunicira s vama, tako što vam pokazuje da vas sluša.

 

Naučili ste ga da to radi – Kad psi tako naginju glavu, to je obično jako slatko, što vlasnici često poprate pozitivnom glasovnom reakcijom, maženjem, a nekada i poslasticom. Takva reakcija, vašeg psa podstiče da tu aktivnost češće ponavlja.

 

Kako bi bolje videli vaše lice – U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Upravo zato, naginjući glavu, psi pokušavaju da nas bolje vide, odnosno naša usta. Posebno to rade rase s dužom njuškom, a to je potvrdilo i jedno istraživanje. Od 582 učesnika, 71 odsto onih koji imaju pse s istaknutim njuškama, otkrilo je da njihov pas često naginje glavu kad mu nešto govore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here