commons.wikimedia/Amir1140
Teheran

Posle pretnji Teherana Sjedinjenim Američkim Državama zbog ubistva generala Kasema Sulejmanija, Pentagon je saopštio da je odredio 52 mete u Iranu koje mogu da budu ciljevi njegovih uzvratnih akcija. Novinar i publicista Borislav Lalić otkriva za Sputnjik zašto je Donald Tramp izabrao baš taj broj.

Od Bliskog istoka se nikada ne može očekivati mir i spokoj, to je žarište koje postoji decenijama. Lalić kaže da mnogi misle da je primaran sukob hrišćanstva i islama, ali se zapravo sve vrti oko nafte.

– To je središte nafte i naftnih puteva u svetu i uvek se tu dešavaju dramatične situacije koje dovode svet na ivicu rata. Amerikanci su iz čista mira uz pomoć drona ubili najpopularnijeg iranskog generala, a Donald Tramp je preuzeo stvar i rekao da je odluka za to njegova. Za Amerikance je stvar uvek pozitivna, sve dok njihovi građani ne ginu – rekao je Lalić.

On podseća da je Pentagon saopštio da je odredio 52 cilja u Iranu koji mogu da budu meta njegovih uzvratnih akcija.

– To je na simboličan način odavanje počasti za 52 taoca koje su Iranci zarobili u američkoj ambasadi 1979. godine. To nije mnogo mudar potez, zato što se jedan njegov prethodnik, Džimi Karter, obrukao na tom slučaju. On je, naime, uz podršku CIA i Pentagona sa specijalnim jedinicama doneo odluku da se izvrši napad na tu ambasadu i da se Iranu pokažu zubi, a ispalo je sve naopako. Karter je zbog toga izgubio drugi mandat u Beloj kući, jer mu Amerika nije oprostila to što je spasilačka akcija propala – naveo je Lalić.

Da li sledi osveta?

On smatra da se očigledno radilo o obaveštajno-diplomatskoj operaciji sa obe strane, ali da je dobra stvar u celoj ovoj drami koja je dovela svet na ivicu sukoba što i SAD i Iran u reagovanjima spuštaju loptu.

– Iran je preduzeo dve operacije protiv Amerikanaca, ali izgleda, tako bar tvrde obaveštajni izvori, da je preko Iraka obavestio i Amerikance, pa su žrtve svedene na minimum. Dakle, hteo je Teheran da opere obraz posle atentata na Sulejmanija, ali da ne napravi još veći džumbus. Tako je i Tramp mogao da kaže da je zadovoljan i da je sve prošlo dobro – kaže Laliić.

S druge strane, sa trenutnim stanjem stvari nije zadovoljna iranska Revolucionarna garda, koju je predvodio najugledniji komandant Sulejmani. Oni su zapretili da će uskoro preduzeti „još žešću osvetu“ protiv SAD.

– Revolucionarna garda ne može da bude zadovoljna, jer je Tramp uradio nešto što je za svetsku diplomatiju i međunarodne odnose nedopustivo – ubio je generala jedne zemlje koji je bio u misiji u drugoj zemlji i preko toga ne može lako da se pređe. Iran je moćna zemlja koja ne prašta – tvrdi Lalić.

Rat ne rešavaju vojnici, već vojna tehnika

Ipak, Lalić kaže da ovaj potez Trampa ne bi trebalo da utiče na njegov naredni mandat, naprotiv. U SAD i tamošnjoj javnosti, pogotovo u predizbornoj godini, ljudi vole da vide svog predsednika koji je moćan, hrabar i koji preduzima šokantne poteze, ali pod uslovom da se ti potezi završe dobro.

– S druge strane, Tramp je u velikom riziku ukoliko situacija na Bliskom istoku izmakne kontroli, pogotovo što on u ovoj situaciji nema mnogo saveznika u svetu, sem Izraela i Saudijske Arabije. Međutim, ukoliko do rata dođe, njega neće rešavati vojnici, već ratna tehnika. Sulejmani je ubijen dronom koji je očigledno novo oružje, i to je nova katastrofa sveta, jer nismo svesni pred čime se nalazimo. Računa se da trenutno postoji oko 30.000 dronova na svetu, od čega je najmanje polovina u vlasništvu SAD – zaključuje Borislav Lalić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here