Tanjug/AP

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojila je nacrt zakona kojim će se pomilovati osuđeni za zločine koji se pridruže ruskim snagama u Ukrajini.

Predlog će potom proći kroz krug glasanja u Savetu Federacije u gornjem domu Rusije, nakon čega se očekuje da će ga potpisati ruski predsednik Vladimir Putin.

Zakon predviđa regrutaciju zatvorenika i osumnjičenih za zločine za borbu u ratu u Ukrajini, praksu koju su Vagnerove plaćeničke snage prvi usvojile prošle godine pre nego što je rusko Ministarstvo odbrane preuzelo regrutaciju u zatvoru početkom 2023. godine, objavilo je u utorak Moskva tajms.

Državna duma je u utorak saopštila da se amnestije za borbe na linijama fronta u Ukrajini ne odnose na sve kriminalce u ruskim zatvorima i da se ne odnose na terorističke akte, seksualne prestupe, špijunažu i izdaju.

“Za osumnjičene kriminalce koji pristanu da uzmu oružje, vlasti mogu obustaviti krivični postupak ako im preti do pet godina zatvora za zločine s predumišljajem ili do 10 godina za nesavesne radnje. Zakon kaže da zločini počinjeni nakon stupanja zakona na snagu neće biti izbrisani”, piše Moskva tajms.

Čak i pre nego što je zakon usvojen, Jevgeniju Prigožinu, milioneru, vlasniku plaćeničke grupe Vagner, bilo je dozvoljeno da regrutuje osuđene zločince kao plaćenike, obećavajući im pomilovanje ako se šest meseci budu borili u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here