Snimanje filma o životu najpoznatijeg zatvorenika u istoriji britanskih zatvora su od samog početka pratile kontroverze, prvenstveno jer su pojedini kritičari smatrali da projekat glorifikuje nasilje i prikazuje jednu krajnje ekstremnu osobu na skoro privlačan način. Čarls Bronson je bio i ostao predmet istraživanja svakakvih stručnjaka, ali je u ovom projektu njegov život prikazan na krajnje pristupačan i nesvakidašnji način.

Početak filma je smešten u 1974. godinu kada nestabilni devetnaestogodišnjak Majkl Piterson odlučuje da napravi ime u svetu kriminalaca tako što pljačka lokalnu poštu. Njegov plen se sastojao od čitavih 26 funti. Ubrzo biva uhapšen i osuđen na sedam godina zatvora, ali on pravi velike probleme po zatvorima i provodi preko 34 godine u zatvoru, od toga 30 godina u samici.  U međuvremenu uzima ime Čarls Bronson koje postaje njegov alter-ego i centar pažnje.

Ovo je krajnje nesvakidašnji i originalan projekat, odlično stilizovan. Reditelj Nicolas Winding Refn je poznat po zanimljivim, umetničkim filmovima koji iskaču iz tradicionalnog kalupa. Ulazak u um kriminalca i scene eksplicitnog nasilja su odlično ukombinovane sa nekom vrstom pozorišne monodrame, tako da sam Bronson ima uloge naratora, zatvorenika i glumca u pozorištu.

Veliki broj gledalaca je očekivao prikazivanje zatvorenika u potpuno negativnom konekstu, ali on je na neki način prikazan kao pobednik, jer uspeva u svojoj nameri da ostane u zatvoru i da svi čuju za njega. On je ekscentrik koji ne može da se izbori sa normalnim društvenim normama, nepredvidiva zver koju ne zanima šta se dešava sa njim sve dok je unutar zidina zatvora.

Režija je odlična i projekat krasi odlična fotografija, a posebno se izdvaja izbor muzike. Očigledan je uticaj Kjubrikovog remek-dela A Clockwork Orange. Kritičari zameraju nešto slabiji scenario koji se donekle vadi sjajnim umetničkim doživljajem.

Tom Hardi je izneo ulogu Bronsona toliko dobro da retko koga nije ostavio bez reči. Veliki trud da se uđe u lik sa velikom dozom harizme donosi maestralan performans koji je nepravedno zaobišla nominacija za Oskara. On dominira ekranom i ne dozvoljava da pažnja gledaoca popusti. Ostale glumce zaista ne vredi pominjati jer je njihov uticaj na sam film krajnje mizeran.

„Bronson“ je odličan i krajnje zanimljiv projekat.  Zabavan je, iako poseduje eksplicitne scene nasilja i golotinje i slobodno se može reći da predstavlja omaž jednom definitvno zanimljivom čoveku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here