EPA
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Srbija je u dijalogu o Kosovu pokazala odgovornost, a Priština izbegava obaveze, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom s kojima se sreo odmah po njihovom dolasku u dvodnevnu posetu Beogradu.

– Srbija kao ozbiljan i pouzdan partner u svim sporazumima postupa odgovorno i ispunjava obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu izbegne što je prihvatila i potpisala, a to umnogome ometa dalji tok razgovora – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije imao je i odvojene sastanke sa dvojicom visokih zvaničnika u kojima je razgovarao o narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine, dok su teme trilateralnog sastaka bile održiva budućnost i stabilnost Zapadnog Balkana i ekonomski napredak.

Sve obaveze na snazi

Eskobar i Lajčak su istakli da podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine i integraciju Zapadnog Balkana u EU i dodali da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve već preuzete obaveze. Lajčak je posebno ukazao da EU i SAD tesno sarađuju i dele viziju kada je reč o procesu dijaloga, kao i budućnosti celog regiona u EU, dodajući da su njihovi napori usmereni na postizanje sveobuhvatnog sporazuma i sprovođenje svih koji su do sada potpisani.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je da tokom susreta sa Gabrijelom Eskobarom nije razgovarao o Kosovu, već o odnosima Srbije i SAD, kao i da ga je informisao o međustranačkom dijalogu i promenama srpskog Ustava. Dačić je ponovio da direktno ili indirektno priznanje Kosova ne dolazi u obzir, dok se o ostalom može razgovarati.

– Oni treba da pruže odgovor na pitanje da li će Srbi s Kosova moći da glasaju na opštim izborima u aprilu – rekao je Dačić.

Oslonac na Nemačku

U centru diplomatske aktivnosti u Beogradu se našla i Nemačka. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Adisom Ahmetovićem, izvestiocem Socijaldemokratske partije Nemačke za Zapadni Balkan u Bundestagu, sa kojim su razgovarali i poslanici, članovi Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije.

Vučić je s Ahmetovićem ragovarao o mogućnostima za jačanje saradnje s Nemačkom, putu Srbije u EU i o regionalnim pitanjima. Saopšteno je da je Vučić rekao da ceni nameru Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu i doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Ahmetović je naveo da mu je jedan od ciljeva pomoć regionu da nađe put do EU i konstatovao izvanredan ekonomski razvoj Srbije, kome značajno doprinose nemački investitori. Vučić mu je ukazao da su nemački investitori i ekonomska saradnja sa Berlinom od najvećeg značaja za razvoj Srbije koja će nastaviti reforme da stvori sigurnu investicionu atmosferu.

Kompromis za EU

Predsednik Srbije zahvalio je Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga, naglasivši da oni daju veliki doprinos da se obezbedi atmosfera neutralnosti u procesu dijaloga. Vučić je izrazio uverenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja u interesu Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i regiona.

ZSO gotova stvar

Bivši premijer privremenih institucija u Prištini Isa Mustafa podsetio je da je još bivša ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson poručila da je Zajednica srpskih opština (ZSO) dogovorena i naveo da je to “gotova stvar”.

– Ambasadorka mi je rekla:”Ovaj posao je dogovoren, postignut je sporazum, ratifikovan je i to treba da se uradi’ – kazao je Mustafa.

Uporište u Rezoluciji 1244

Ako stalno dolazi do blokade Briselskog sporazuma, Srbija treba da se vrati Rezoluciji 1244, rekao je nekadašnji predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović, ukazujući da Priština blokira svaki dogovor i ne ispunjava nijedan sporazum, a ima ih više od 40 uključujući i Briselski.

– Rezolucija 1244 ne predviđa jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Dezavuisali su je, a sad pokušavaju isto s Briselskim sporazumom. To je, da upotrebim staru srpsku reč, mnogo pokvareno – kazao je Čović i istakao da je netačna izjava Lajčaka da cela EU podržava nezavisnost Kosova jer ga pet država članica ne priznaje.

Čović je naveo da su crvene linije Beograda Rezolucija 1244 i Ustav, kao i da posle više od 20 godina niko nije lud da ne vidi da je na delu pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srba na KiM i otimanje dela teritorije Srbije.

Kurti upao u sopstvenu zamku

Novinar prištinske TV Klan Idro Seferi kaže da su izaslanici SAD i EU poslali poruku Prištini da Zajednica srpskih opština (ZSO) ipak mora da se formira, a da narednih meseci treba očekivati rezultate posete.

– Gledao bih celokupnu posetu u smislu uspostavljanja neke buduće agende o tome. Ne mislim da je vezana samo za ZSO. Ova poseta predstavlja proveru na terenu jer je manje-više dijalog formalno prekinut – kazao je Seferi i dodao da je poseta u tom smislu pozitivna jer se odnosi na pokretanje nekih procesa.

On je ukazao da je rečeno da se moraju poštovati sporazumi, Briselski i Vašingtonski i sve što je potpisano jer su to međunarodni dogovori.

– Ostaje na Prištini da vidi kako će prevazići odluku Ustavnog suda o ZSO. Aljbin Kurti je zasnovao politiku protiv ZSO tako što je rekao da je to bosnizacija Kosova i da ono neće biti funkcionalno ako ima nekakvu Republiku Srpsku u sebi. Treba čekati i videti stav Beograda kakve ingerencije očekuje da ima ZSO – rekao je Seferi.