Zavirite u Hodžin atomski bunker

0

 

U Šiš Tufini, tri kilometra istočno od Tirane, sklonište od 2.685 kvadratnih metra izgrađeno je između 1972. i 1978. godine i trebalo je da u slučaju rata posluži kao sedište Centralnog komiteta i Narodne skupštine Albanije.

 

"Bunker se sastoji od više tunela visokih 3,5 metra i sagrađen je na pet nivoa. To je pravi objekat sa pet zvezdica komunističkog sistema", objašnjava Astrit, jedan od pet čuvara ove supertajne lokacije koja će možda postati muzej.

 

"Ideja izgradnje je nastala posle poseta Severnoj Koreji 1964. godine", rekla je Edljira Prendi, portparolka ministarstva odbrane i dodala da je bunker do skoro bio na najtajnijem popisu albanske vojske.

 

Prema dobro obaveštenim izvorima, Enver Hodža, njegova porodica i najbliži saradnici imali su najmanje četiri slična skloništa na području Tirane. Živeći u strahu od napada spolja, Hodža je naredio gradnju više od 700.000 bunkera za odbranu zemlje.

 

Albanski premijer Edi Rama je, posle posete protivnuklearnom skloništu, koji će postati BUNK’ART i biti pod nadležnošću ministarstva turizma i kulture, rekao da je Albnaija odlučila da za javnosti otvori sve bunkere iz komunističkog perioda.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here